YÖNETİM KURULU HAMDİ TOPÇU’YA YAPILAN İTHAMLARI HAKSIZ BULDU
Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında Konsey başkanı Hamdi Topçu’ya karşı yapılan ağır ithamlarda bulunanları eleştirdi. Yaptığı basın açıklaması şöyle ;
Bilindiği gibi 2012/6360 sayılı Büyükşehir Yasası ve 1930/1593 sayılı Hıfzıssıhha Yasası tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla ve Bodrum’u ,burada yaşayan halkımızı ve köylülerimizi doğrudan etkileyecek, yaşamını değiştirecek maddeler içermektedir.
Bodrum Kent Konseyi olarak bizler de görevimiz gereği Bodrumluları bu konuda bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak ve bu doğrultuda ilgilileri ve yetkilileri uyarmak üzere çeşitli etkinlikler düzenledik.
Ancak son günlerde kendisi de konseyimizin doğal üyesi olan bir siyasi partimizin bazı temsilcilerinin Kent Konseyinin oluşturduğu görüşleri kamuoyuna sunan Konsey Başkanımız Hamdi Topçuoğlu’na yönelik ithamlar, hakaretler hatta tehditler içeren eleştirilerle bir kampanya başlattıkları görülmektedir.
Oysa yukarıda belirttiğimiz gibi;
1-Bodrumluları ilgilendiren, özellikle yaşamlarını etkileyecek tüm konularla ilgilenmek, görüş ve eleştiri oluşturmak Kent Konseyi’nin asli görevidir.
2-Konsey Başkanımız, kendi şahsi görüşlerini değil, Konseyimizin görüşlerini ve kararlarını uygulamakta ve dile getirmektedir. Bu da Başkan’ın asli görevlerinden biridir.
Konuyla ilgili tekrar uzun polemiklere girmek yanlış olacaktır. Ancak kamuoyu tarafından olası yanlış anlamalara, değerlendirmelere karşı söylediklerimizi kısaca tekrarlarsak,
a-Büyükşehir Yasası ile Bodrum’da 20 köy vasfını yitirecek ve mahalli yerleşim olarak tanımlanacaktır.
b-Bunun sonucu olarak “köy” olarak sahip oldukları avantaj veya dezavantajlar ortadan kalkacak, Büyükşehir Yasası ve diğer yasalar hükümlerine “mahalle” olarak uymak zorunda kalacaktır.
c- Bu durum olumlu ve olumsuz çeşitli sonuçlar doğuracaktır.
d- Son polemiklere konu olan “hayvan barınakları ve ahırları” bulundurmak da bu değişikliklere bir örnektir. 1930/1593 sayılı Hıfzıssıhha Yasası’nın 246. Maddesine göre yirmi binden fazla nüfusu olan şehirlerde umumi caddelerde veya belediyelerce tayin edilecek bölgeler içinde hayvan ahırı bulundurulması yasaktır. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 01.05.2000 tarih ve 2000/37 – 5848 sayılı genelgesi de yasanın gereği uygulamaları yetkililere bildirmektedir.
e- Yerel yönetimler yasaları uygulamakla yükümlüdür. Yasaların, yönetmelik ve genelgelerin gereklerini yerine getirme ve yetki sorumluluklarının gereğidir.
f- Yasayı görmezden gelmek gibi geçici çözümlerle sorunu askıya almak veya tersine uygulayarak kolluk kuvvetleri ile vatandaşı karşı karşıya getirmemek için, Kent Konseyi olarak önerimiz, muvazaalı durumlarda mevzuata gerekli ekleme ve çıkartmaların acilen yapılmasıdır.
Uygulama yöneticilerin inisiyatifine, iyi niyetine bırakılamaz. Yöneticiler değişebilir veya hukuki bir anlaşmazlıkta yasaya göre karar verilmesi esastır.
g-Vatandaşın ekonomik, sosyal, gündelik yaşamını doğrudan etkileyecek bu gibi konuları siyasi polemik konusu yapmadan, iktidar- muhalefet ikilemine sokmadan düzeltmek mümkündür.
Kent Konseyi olarak bu konudaki görüşlerimiz bundan ibarettir. Bunları bir “komplo teorisi” haline getirmek, birilerini hedef göstererek tehditlerle susturmaya çalışmak ülkemizde maalesef yaygın yöntemler olabilir. Ancak bizim Bodrumlular olarak tartışmaların özünden ve hedefinden kopmadan, düzeyini düşürmeden, tartışmaları sürdürmemiz, demokratik yaşama uymayan yöntemlerden uzak durmamız gerektiğine inanıyor ve konuyu kamuoyunun sağduyusuna bırakıyoruz.
Bodrum Kent Konseyi
Yürütme Kurulu