TÜRKİYE’NİNDE NAUTİLUS’U OLACAK
Yaklaşık 4 yıldır Türkiye sularında jeolojik ve su altı arkeolojisi ile ilgili çalışmalar yapan ve
Titanik başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi bir çok tarihi gemileri bulan Amerikan Deniz Araştırma Vakfı (Ocean Exploration Trust) bünyesindeki dünyaca ünlü Nautilus’ un benzeri bir araştırma gemisinin yapılması için düğmeye basıldı. Nautilus’un Türkiye’de bulunduğu sürece MTA başta olmak üzere birçok üniversitenin deniz bilimleri bölümüne büyük araştırma ve inceleme olanakları sağladığını belirten BOSAV Başkanı Tufan Turanlı “Nautilus 7 bin metre derinliğe kadar her türlü bilimsel ve tarihi araştırmayı yapıp gerekli bilimsel veri ve doneleri toplarken bizler daha 100 metre derinlite su altı kültür hazinelerimizi gün ışığına çıkarmakta , denizlerimizin jeofizik detaylı haritalarını çıkarmakta büyük zorluk çekiyoruz. Türk denizciliğine çağ atlatacak Nautilus’tan daha donanımlı bilimsel araştırma gemisini yapmak için start verdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, projeye büyük destek veriyor” dedi.
Türkiye’de BOSAV (Bodrum ve Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı) ile Amerikan Deniz Araştırma Vakfı (Ocean Exploration Trust) ile yapılan anlaşma gereği 4 yıldır Türk denizlerinde bilimsel araştırmalar yapan ve Bodrum’da demirli bulunan ve
Titanik başta olmak üzere Bismark, Lusitania gibi bir çok tarihi gemileri bulan dünyaca ünlü araştırma gemisi Nautilus cumartesi sabahı Bodrum’dan ayrılmadan önce düzenlenen basın toplantısına ev sahipliği yaptı.
7 BİN METRE DERİNLİKTEKİ İĞNEYİ GÖREBİLİYOR
BOSAV Başkanı Tufan Turanlı tarafından düzenlene basın toplantısına Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ve vakıf üyeleri katıldı. Turanlı ve Nautilus’un İrlandalı kaptanı Pavel Cubar tarafından Nautilus’un denizlerimizde yaptığı jeolojik ve su altı kültür hazineleri ile ilgili çalışmalar ve 7 bin metre derinliğe kadar inip numuneler toplayabilen ,bir toplu iğneyi tespit edip robotu ile alabilen mini denizaltı ve iki ayrı robota sahip gemideki çalışmalar hakkında bilgi verildi.
BOSAV ve National Geographic hazırlanan ve bu yıl gösterime girecek olan Okyanuslar ve Denizler isimli Belgesel Dizisi’ninde Türkiye’nin denizlerininde tanıtımının yapılacağını ve Nautilus’un görev yaptığı süre içerisinde Datça açıklarında 500 metre derinlikte henüz el değmeyen yaklaşık 3500 yıllık anfora yüklü bir batık tespit ettiğini belirten Turanlı , baştan MTA olmak üzere İstanbul, Ege ve Sinop Üniversiteleri ‘nin Deniz Bilimleri Bölümleri’ninde Naitulus’tan yararlandığını söyledi.
BAKANLIK ARAŞTIRMA GEMİSİ İÇİN TAM DESTEK VERİYOR
65 m. uzunluğunda 10 metre genişliğinde 1250 groston ağırlığında ve 17 si teknik 40’ı bilim adamı olmak üzere 57 personelin görev yaptığı Naitulus isimli araştırma gemisinin benzerinin Türk denizciliğine kazandırılması için çalışmaların başlatıldığını ve yaklaşık 60 milyon dolara mal olacak bilimsel araştırma gemisinin Nautilus’tan daha teknik donanımı sahip olacağını belirten Turanlı “Üç bir yanı denizlerle çevrili ülkemizde bilimsel araştırmalar için yeterli bir geminin bulunmamasının sıkıntısını yıllarca çektik. İlk olarak İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Alemdar isimli gemi bilimsel olarak daha detaylı donatılacak. Ancak bize asıl gerekli olan Nautilus benzeri bir su altı araştırmaları gemisi. Bu nedenle Amerikan deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Dr. Balard’ında desteği ile Türkiye’ye yaklaşık 60 milyon dolara kazandıracağımız bir araştırma gemisini yapmak için harekete geçtik.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’da bu konuda ki çalışmalara bakanlık olarak tam destek verdi. Projeyi sayın bakanımıza anlatmak için önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğim. Bu çalışmaları nedeniyle Nautilus ekibine ve Saın Dr.Balard’a teşekkür ediyoruz” dedi.
MÜZE MÜDÜRÜ YILDIZ “YILLARDIR BU MÜJDEYİ BEKLİYORDUK”
Türkiye’nin ilk su altı arkeologlarından ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız sualtı kültür hazinelerini gün ışığına çıkarmak için yıllarca balıkçı ve süngercilerden yararlandıklarını belirterek “ Bu güne kadar sadece 50-70 metre derinlikteki batıkları maske ile görebilirken bu araştırma gemisi ile 4 bin metre derinlikteki anforaları bir metre yakındaymış gibi izleyip , indireceğimiz robotlarla her bir eseri rahatlıkla mühürleyebileceğiz, yüzlerce metre derinlikte ki tarihi eserlerimizin yerini tespit ederek, Ege ve Akdeniz’i su altı kültür turizminin merkezi haline gelmesi sağlanabilir. Türkiye’nin böyle önemli bir araştırma gemisine sahip olması sadece sualtı arkeolojisi açıdan değil, sismik, jeofizik benzeri bilim alanları içinde ülkeye büyük katkı sağlayacak. Türk denizcilik dünyasının son yıllarda aldığı en sevindirici haber” dedi.
Naitulus bu sabah Bodrum’dan ayrılarak İstanbul’a gitti,. İki hafta sonra ise Avustralya’ya gideceği belirtildi.