TOPLANTIYA ÖN YARGI GİREMEDİ
Bodrum Küçük Millet Meclisinin Mart ayı toplantısının gündemi Yeni Anayasa Süreci’ydi. Bodrum Ticaret Odası salonunda Bodrum Diyalog Grubu’nun destekleriyle gerçekleştirilen toplantıya; Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasi Parti temsilcileriyle kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Anayasa Mahkemesi eski raportörü, Akademisyen-Yazar Doçent Dr. Osman Can ve Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek’in konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü gazeteci-yazar Ayhan Ongun yaptı. CHP İlçe başkanı Okan Özsu, AK Parti İlçe Başkanı Yılmaz Algül, BDP İlçe Başkanı Mehmet Polat, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Parti Meclis üyesi Ayşe Erdem ve çok sayıda Bodrum’lu yurttaşın izlediği toplantı üç bölüm halinde gerçekleşti.
Birinci bölümde katılımcılara söz verildi. İsteyen herkese söz verilen ilk bölümün ardından konuk konuşmacılar yeni anayasa sürecine ilişkin görüşlerini açıkladılar. Bodrum da belki de ilk kez farklı görüşte insanların bir konu üzerinde ortak aklı bulmaya yönelik fikirlerini özgürce konuşabildikleri, aykırı görüşleri de saygıyla dinlediği, birbirlerini anlamaya çalıştıkları bir toplantı olması bakımından çok önemliydi.
Toplantının ikinci bölümünde ilk olarak söz alan Reşat Petek; yeni bir anayasanın gerekliliğini geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak hukuksal açıdan değerlendirdi. “Anayasa’da vatandaşlık tanımının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Petek, aslında hakim ve savcıların vicdan sahibi olmaları gerektiğini, evrensel hukuk kurallarına uygun davranmaları ve devlete karşı bireyin hak ve hukukunu savunan bir anlayışla görev yapmaları gerektiğine vurgu yaptı. Ana dilde eğitim ve savunma hakkının kullanılmasının evrensel bir hak olduğunu, bu durumun ülkeyi bölmek bir yana, toplumda birlik ve kardeşlik duygularının gelişmesini sağlayacağını iddia etti.”
Yeni Anayasa Süreciyle ilgili görüşlerini akademik bir dille anlatan Osman Can, kendisi de AK Parti yönetiminde olmasına karşın yeni anayasada yapılacak hukuksal düzenlemelerle ilgili eleştirel yaklaşımıyla dikkat çekti. “Dünyada ve Türkiye’de anayasaların tarihsel sürecine ve içeriğine dikkat çeken Can; özellikle de 1921 anayasasının diğer tüm anayasalardan farklı olduğunun altını çizdi. Geçmiş parlamentolar içerisinde temsil niteliği en yüksek parlamento olan bu meclisin yeni anayasa yapmasının önünde hiçbir engel olmadığını iddia eden Osman Can, yeni anayasanın bu ülkede yaşayan tüm yurttaşların ayrımsız, eşit yurttaşlar olarak devlete karşı haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Anayasaların içeriği kadar, uygulayıcılarının zihniyetinin de önemli olduğunu ifade eden Can, iktidarın gerektiğinde yanlış attığı adımdan dönme cesaretini göstermesi gerektiğini, HSYK da yapılan kimi düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi konusunda Başbakanın da ikna olduğunu, bu konunun bir samimiyet göstergesi olduğunu söyledi.
“Geçmiş anayasalar devlet erkini korumaya yönelik hazırlanmış, oysa günümüzde artık bireyin esas alınması gerekir. Din, dil, ırk, cins ayrımı yapmadan, bireyin sahip olması gereken hak ve özgürlüklerini güvence altına alması gereken yeni bir anayasanın yapılmasından rahatsız olanlar, azınlık tahakkümünü sürdürmek isteyenlerdir. Halk iradesine saygısı olan, demokrasi ve barıştan, insan hak ve özgürlüklerinden yana olan herkesin yeni, sivil, çağdaş, demokratik bir anayasanın yapılmasına katkı yapması bir yurttaş sorumluluğunun gereğidir”, diyerek konuşmasını tamamlayan Osman Can AK Partiye katılımında da; görüşlerinden hiç ödün vermeyeceğini bilerek talep geldiğini söyledi.
Üçüncü konuşmacı CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan konuşmasında özetle şu konulara yer verdi.” Diğer konuşmacılar konunun hukuksal ve akademik yanına değindiler. Bir milletvekili olarak ben siyasi yanını ele almaya çalışacağım. CHP olarak biz elbette yeni bir anayasanın yapılmasından yanayız. Ancak yapılacak anayasaya ilişkin olabildiğince geniş bir uzlaşının sağlanması ve tüm toplumun anayasası olması noktasında kimi çekincelerimiz var. Kuşkusuz zamanın çok uzaması doğru olmayacağı gibi böylesine hayati öneme sahip bir anayasa yapımının oldu bittiye getirilmesi de doğru değildir. İktidar partisi tarafından meclis çoğunluğu bahane edilerek topluma bir dayatma yapılmasını da kabul edemeyiz.”
Vatandaşlık tanımıyla ilgili parti grubunda hazırlanan taslak üç metnin tartışmaya açıldığını, yakın bir zamanda bu konudaki önerilerinin anayasa komisyonuna iletileceğini söyleyen Aldan;” Cumhuriyetin temel değerleri, toplumun hassasiyetleri konusunda vazgeçemeyeceğiz konular vardır. Örneğin anadilde eğitim konusunda iktidarla farklı düşünüyoruz. Savunma hakkının sanığın kullandığı dilde yapılmasının önünde zaten bir engel yoktu ancak bu konuda bir inatlaşma yüzünden bugün KCK davarlından on bin civarında yurttaşımız cezaevlerinde. Bu durumun toplumda yaratığı olumsuz etkilerin bir an önce giderilmesi gerekir. “Dedi.
Toplantının üçüncü bölümünde konuklardan gelen yazılı sorulara muhatabı olan konuşmacılar gerekli açıklamaları yaptılar. Format olarak değişik bir uygulamanın yapıldığını söyleyen moderatör Ayhan Ongun’da toplantıya ilişkin şu açıklamaları yaptı:
“Günümüzde artık tek bir kişinin uzun saatler süren tek yanlı bilgilendirme yaptığı konferans türü toplantılar yerine tüm katılımcıların etkin olarak sürece katıldığı, forum tarzı toplantılar daha verimli oluyor. Bugün yaptığımız toplantı bu yanıyla da, konukların kimliği itibariyle ve katılımcıların çeşitliliği ve niteliği itibariyle amacına ulaşmıştır.Yeni, sivil, çağdaş, demokratik bir anayasaya acilen ihtiyaç olduğu ve mevcut parlamentonun böyle bir anayasanın yapılması konusunda yetkili olduğu fikrinin öne çıktığı bu toplantıyla ilgili Bodrum Küçük Millet Meclisi olarak, toplantı organizasyonunda emeği geçen herkese ve özellikle Bodrum Diyalog Grubu üyelerine, bizlere salonu tahsis eden Ticaret Odası yönetimine, konuklara ve katılımcılara teşekkür ediyoruz.”