SICAKLARDA BEYİN KANAMASINA DİKKAT
Acıbadem Bodrum Hastanesi aşırı sıcaklarda oluşabilecek beyin kanamasına dikkat çekti. Özellikle aşırı kilolu ve yüksek tansiyonlu hastaların beyin kanaması geçirmelerine neden olabildiğini belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Nöroşirürji Uzmanı Dr. Ali Genç “Bunun yolu da öncelikle vücuttaki su kaybını önlemek için düzenli olarak yudum yudum su içmekten geçiyor. Özellikle sıcaklığının 32 dereceyi ve nem oranının yüzde 67 yi geçtiği havalarda daha dikkatli olun ve güneş ışınlarının yer yüzüne dik olarak geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın. Bu mümkün değilse elinizden su şişesini eksik etmeyin ve düzenli olarak yudum yudum su içmeye özen gösterin. Çünkü önlem alınmadığında sıcak çarpması denen durum çok hızlı gelişiyor ve semptomlar ortaya çıktığında kişi kendini korumak için geç kalmış oluyor.” uyarısında bulunuyor.
Dr. Ali Genç Beyin kanamasına yol açan en önemli faktör vücudun susuz kalması ve ısı dengesinin bozulması olduğunu belirterek “Güneş altında özellikle yüksek nemli ortamda kalındığında vücut ısısı artıyor, ciltten terleme ve doğrudan buharlaşma yoluyla su atılıyor. Vücut susuz kalınca da kan basıncında büyük oynamalarla beraber kan pıhtılaşmasında bozulma ve beyindeki kan dolaşımını belirli bir dengede tutan mekanizmalarda bozulma oluyor. Bu da beyinde pıhtılara bağlı inme veya hipertansiyona bağlı beyin kanaması gelişmesine yol açıyor.
Bulantı, kusma, baygınlık ve ani bilinç kaybı, beyin kanamasının en tipik belirtileri. Hastalık küçük bir kanamayla başlayıp, ardından tekrarlayan kanamalar şeklinde devam edip hayatı tehdit edebiliyor. Bu nedenle hasta zaman kaybedilmeden bir sağlık kuruluna ulaştırıldığı takdirde, beyin kanamasından görebileceği zarar en az seviyeye indirilebiliyor.” diye konuştu.
Ayrıca Dr. Ali Genç Beyin kanamasına karşı alınacak önlemleri şöyle sıraladı;
Yüksek nemli ve güneş ışınlarının yeryüzüne en dik ulaştığı 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın.
Sporunuzu sabah veya akşam serinliğinde yapmaya özen gösterin.
Aşırı sıcaklarda sokağa çıkmanız şartsa vücudunuzdaki aşırı su kaybını önlemek için fiziksel aktivitelerinizi sabah serinliğinde ya da öğleden sonra yapın.
Bünyenizin alışkın olmadığı efordan kaçının. Örneğin daha önce düzenli koşmuyorsanız, yaz sıcaklarında birden koşmaya başlarsanız sıcak çarpması daha kolay olur, inme ve beyin kanaması riskiniz yükselir.
Aşırı sıcaklarda dışarıdaysanız susamayı beklemeden yudum yudum su için.