SAĞLIK TURİZMİ BODRUM’DA KONUŞULDU
Sağlık sektörü temsilcilerinin katıldığı, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Bölgesel Değerlendirme Toplantısı” yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Bodrum Salmakis Otel’de düzenlenen toplantıya Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dursun Aydın, Sağlık Bakanlığı Müşaviri Enginer Birdal, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve sağlık sektörü temsilcileri katıldı.
Sağlık turizmi ve Turistin sağlığının çok önemli bir konu olduğunu belirterek açılış konuşmasına başlayan Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dursun Aydın,”Muğla ili ve bölgesi olarak düşündüğümüzde bu bölgesel toplantı ayrı bir özellik taşıyor. Biz bu toplantıyı il bazında Muğla’da düşündüğümüzde ki tüm toplantılarımızı illerde yapıyoruz. Ancak burada farklı bir yol izledik. Bodrum turizmin en çok nabzının attığı ve turistin sağlığı konusunda en önemli olan bir ilçe olarak burası bizi davet etti, bizde davete icabet ederek buraya geldik. Kaymakamımıza ve bu organizasyonda tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum.”dedi
Aydın,”Sağlık dönüşüm programı yaklaşık 8-9 yıldır Türkiye’de hızlı bir şekilde sergilendi. Şöyle bir düşünürsek ortalama 10 yıl önceki sağlık hizmeti sunumumuz ile şu andaki sağlık hizmeti sunumumuz arasında gerçekten hayal bile edilemeyecek derecede çok ciddi ilerlemeler kaydedildi. Bugün özel sağlık sektörü çok ciddi anlamda bir yol kat etti ve Türkiye’nin her tarafında özel sağlık kurum ve kuruluşları tüm vatandaşlarımıza, yabancı uyruklu kişilere hizmet vermekte. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının gelmiş olduğu hizmet kalitesi ve oralardan ne kadar güzel hizmet aldığımız, ne kadar yüksek teknolojiyi kullandığımızı göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten hem kamuda hem özel sektörde sağlık hizmetleri sunumunun hangi merhaleye geldiğini görebiliyoruz.”diyerek sözlerini tamamladı.
Sağlık Bakanlığı Müşaviri Enginer Birdal, sağlık turizminin bugün burada, Bodrum’da taçlanacağını ifade ederek,” Zira bugüne kadar sağlık turizmiyle ilgili yapılan çalışmalar bürokratik düzeyde organize edildi, mevzuatlar oluşturuldu. Bugün bu salonda bunun daha ileriye nasıl taşınacağına dair görüş alışverişinde bulunulacak ve Bodrum’un bundan sonraki dönemde sağlık turizminin merkezinde duracağı hissini veriyor bana. Bodrum’da bir heyecan ve heves gördüm. Buna mal olarak Bodrum civarındaki Muğla ve Muğla’nın sağlık turizmine katkısının önemli olacağının işareti sayıyorum.”dedi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon turizmi geliştirmek açısından sağlığın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Sağlık üzerine yatırım yapmak isteyenler buyursunlar gelsinler. İnsan hayatı çok önemli, bu nedenle bu tür yatırımlar bizleri mutlu eder. Sağlık turizminden beklediğimiz kazancı sağlayamadık. Biz sağlık turizmi ile ilgili yapılacak yatırımların her zaman yanındayız. Geçenlerde İngiliz büyükelçisi ziyarete geldi. Büyükelçi ziyareti sırasında ‘Özel polikliniklerin uyguladığı tutum yüzünden turistleri sigortalayacak şirket bulamayacağız. Lütfen bu konuya dikkat edelim.”dedi.
Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan sağlık turizminin turizmi çeşitlendirmek açısından önemli olduğunu söyleyerek, “Turizmi çeşitli alanlara yaymak gerekiyor. Sağlık turizmi de bunların en başında gelen alanlardan biri. Bu anlamda da birçok yatırımın yapılması gerekiyor. Sağlık kampüslerinden birinin de Bodrum’a yapılması gerekiyor. Bunu bakanlığımızdan talep ediyoruz. Şu anda Bodrum’un nüfusu yaz aylarında 1 milyonu geçmektedir. Bu rakamın göz önüne alınarak yatırım yapılması gerekli. Avrupa’da son yıllarda ön plana çıkan yaşlı bakımı ve tedavisi için yatırım yapmalı” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı sunumlarla devam etti. İlk sunumu yapan Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, sağlık turizmi açısından Türkiye’yi değerlendirdi. Aydın, Türkiye’nin konumu itibarıyla çok önemli bir noktada olduğunu ifade ederek, “Bu konumu kullanarak sağlık turizmini geliştirmeliyiz. Bakanlığımız bünyesinde 2 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bu konuda yaşanan aksaklıkların önüne geçmeye çalışıyoruz. Artık ülkemize gelen yabancılar sağlıkla ilgili her konuda 4 dilde yardım alabilmekte. Ayrıca gündemimizde sağlık serbest bölgeleri var. Ekonomi bakanlığıyla görüşmelerimiz sürüyor. Turizmde turist sağlığı açısından da çalışmalarımız sürüyor. Siz gelen turistleri memnun etmezseniz, sağlık sorunlarını çözmezseniz bu insanlar size gelmez ve sağlık hizmeti almaz. Biz yönetmeliklerde değişiklikler yaptık. Örneğin 500 yatağın üstündeki otellerde bir sağlık merkezi bulunmak zorunda. Bu birimler ruhsatlandırılmalı. Bu birim de olabilir, yani bir özel hastanenin şubesi olabilir” dedi.