MUĞLA’NIN ARITMA TESİSİ TAMAM
Dünya Bankası’ndan alınan uzun vadeli kredi ile yaklaşık 16.700.000 TL + K.D.V sözleşme bedeliyle Muğla’nın en önemli yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisinin inşaat, mekanik ve elektrik işleri Eylül 2011 tarihinde tamamlanmış ve işletmeye alma süreci başlamıştır. Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması ile ilgili olarak; tesisin verimli çalışabilmesi için 3000 m3/gün lük atıksu debisine ihtiyaç duyulmaktaydı. Ancak bu debiyi sağlamak, evsel atıksu abone şube yolu bağlantılarının ivedilikle yapılması ile mümkün olacaktı. Belediyemiz atıksu abone şube yolu bağlantılarını hızlı bir şekilde tamamlamak için ihaleye çıkmıştı, ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi yapılan ihalenin usulüyle ilgili olarak ihaleyi durdurma kararı vermişti. Bu olumsuzluklar sonucunda Muğla Belediyesi atıksu abone şube yolu bağlantıları imalatına devam edememektedir. Ancak vatandaşlarımızın mağdur olmaması ve 3000 m3/gün lük atıksu debisine ulaşmak için, evsel atıksu abone şube yolu bağlantılarını kendi imkânlarıyla yaptırmak isteyen vatandaşlara Belediyemizden onay almak koşulu ile izin verilmişti Bugüne kadar bağlanan atık su abone (şube yolu) bağlantıları sayesinde, günlük atıksu debisi tesisin işletilmesi için yeterli olduğundan tesisin giriş kapakları açılarak, deneme işletmesine başlanmıştır.
Böylece Muğla Belediyesinin doğa dostu projelerinin en önemlilerinden biri olan Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili büyük adım atılmış oldu.
Atıksu Arıtma Tesisinin Özelikleri…
Atıksu Arıtma Tesisi sahip olduğu teknolojiyle Türkiye’ deki en modern 4 tesisten (İstanbul, Adana, Gaziantep, Muğla) biri, tesisten çıkan arıtılmış su kalitesinin hassas alanlar için uygun, benzer teknolojiye sahip atıksu arıtma tesisleri içerisinde en düşük maliyetle yaptırılan tesis (Türkiye ortalamasının % 40 altında), kendi ihtiyacı olan enerjinin % 40 ını geri kazanım yoluyla elde ederek kendi ihtiyacı için kullanan, aynı atıksu debisini arıtan benzer tesislere göre % 60 daha az alan işgal edecek şekilde dizayna sahiptir.
Biyolojik koku giderim ünitesine sahip tesis, herhangi bir olumsuz etkiye (koku, sinek vb.) , neden olmayacaktır. Atıksu Arıtma Tesisi kontrolü PLC sistemi ile gerçekleştirilecek, çalışması ve kontrolü SCADA sistemi ile tamamen otomatik olarak bilgisayardan takip edilecektir. Tesisin inşası esnasında 40,000 m3 kazı ve 40,000 m3 dolgu yapıldı. 2025 yılına kadar hiçbir ilave yatırım yapılmadan
hizmet verecek tesis, ilk yatırım maliyetinin % 15 i kadar ilave bir yatırımla 2040 yılına kadar hizmete devam edecek şekilde inşa edilmiştir.
Atıksu Arıtma Tesisinde üretilen biogazdan elde edilen günlük elektrik enerjisi ile yaklaşık 360 hanenin 1 aylık enerji ihtiyacı tamamen karşılanacaktır. Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması ile birlikte şehir içinde vidanjörlerin yarattığı koku, gürültü ve trafik sorunları % 80 azalacak, arıtma işleminden elde edilen çamurdan biogaz üretildikten sonra kalan ürün organik gübre olarak, yeşil alanlarda kullanılabilecektir. İlerleyen dönemlerde bunu tarımsal alanlarda, isteyen hemşerilerimizin ise kendi yeşil alanlarının bakımı için kullanması mümkün olacaktır.
Atık Su Şube Yolu Bağlantıları İçin Önemli Hatırlatma…
Atık su abone (şube yolu) bağlantıları ile ilgili, Muğla 2. İdare Mahkemesi yapılan ihalenin usulüyle ilgili olarak ihaleyi durdurma kararı vermiştir. Bu karardan dolayı Muğla Belediyesi atık su abone (şube yolu) bağlantısı imalatlarına devam edememektedir. Ancak daha önce imalatı tamamlanan ve bu imalatla ilgili borcu bulunmayan kat malikleri, asıl bağlantılar için Muğla Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ ne bir dilekçeyle başvurarak ve onay alınarak atık su abone (şube yolu) nihai bağlantılarını kendi imkânlarıyla tamamlayabilmektedirler.
Bununla birlikte parselinde hiç imalat yapılmayan kat malikleri Atık su abone (şube yolu) bağlantılarını en geç 1 yıl içerisinde kendi imkânlarıyla yapmaları gerekmektedir. Bu süreçte evsel atık su konusuyla ilgili Makine Mühendisleri Odası ilgilenmektedir. Kat Malikleri vatandaşlarımız Makine Mühendisleri Odasına kayıtlı bir Makine Mühendisi (Proje Müellifi) nin nezaretinde imalatını tamamlayabilecek ve iş sonunda da belediyeden onay alarak kanalizasyon şebekesini kullanabilecektir. Ayrıca bu konu için hazırlanan Evsel Atık su Abone (Şube Yolu) Bağlantıları Teknik Şartnamesi’ nde izlenilmesi gereken yol ve imalat sırasında yapılması gerekenler detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kat Malikleri Evsel Atık su Abone Bağlantıları Teknik Şartnamesi Broşürü’ nü Muğla Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ nden ya da belediyemizin www.mugla.bel.tr web sayfasından temin edebilirler