MAZI’DA KAZILAR BAŞLAYACAK
Muğla İl Genel Meclisi tarafından, Bodrum İlçesi Mazı Köyü Adalı Yalı bölgesinde Helenistik dönemden kalan tarihi eserlerin gün yüzüne, ortaya çıkartılması için bir çalışma başlatıldı. Muğla İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı 3. birleşimi CHP’li Cemal Gürpınar başkanlığında yapıldı. 6 Aralık 2011 tarihli toplantıda Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edilen Mazı Köyü Adalı Yalı bölgesinde Helenistik dönemden kalan tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için hazırlanan komisyon raporu okundu. Bölgenin tarihi değer taşıdığı ve arkeolojik kalıntıların bulunduğu, gerekli çalışmaların Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yapılarak Adalıyalı Mevkii’nin korunması ile ilgili olarak komisyon tarafından alınan tavsiye kararı oy birliğiyle kabul edildi.
Raporu okuyan CHP’li Turizm, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Suat Esin, “Kissebükü’nün güney batısındaki Adalıyalı Mevkii’nde bir adet kuyu tespit edildi. Kuyunun güney kısmında kayrak taşlardan, harçla yapılmış su teknesi dikkat çekicidir. Deniz seviyesindeki kuyunun çevresinde muhtemelen yeni bir kuyu açmak için yapılmış kazı çukuru tespit edildi. Moloz taşlardan özensiz örülmüş duvarlara sahip teras alanı tespit edildi. Yaklaşık 0,50 metre yüksekliğe sahip duvarlar arası mesafe ortalama 7 metre civarındadır. Aynı mevkide yer alan küçük koyda, denize yakın noktadaki kuyu ile yakın dönemi işaret etmektedir. Küçük koya bakan doğu yamaçlarında bir yapı kalıntısı ele geçirildi. Kareye yakın dikdörtgen plana sahip yapının doğu tarafından 1.30 metre yükseklikte, 0.80 metre genişliğinde giriş kapısı yer alıyor” dedi.
Esin, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; ”Kaba yontulmuş taşlardan harçsız örülmüş duvarlarda, kısmen pseudo-isodomik örgü tekniği gözlemleniyor. Üstünü kaplayan sık çalı birikintisi fotoğraf alınmasını güçlendirdi. Sadece kuzey yüzüne ait uzunluğu saptayabildik. Çevrede kırmızı hamurlu, amorf seramik parçaları seyrekte olsa bile gözlemleniyor. Sadece mat siyah firmise sahip bir adet çanak parçası Helenistik dönemi işaret ediyor. Özellikle harç kullanılmadan, kaba yontulmuş taşlardan yapılmış duvarlar Kissebükü Sahili’nde yer alan Hıristiyan dönemi kalıntıları ile herhangi bir bağlantısı gözükmüyor. Bunun yanında MÖ.5 yüzyıldan Helenistik döneme kadar seramik buluntularını not etmiş olup Roma dönemine ait herhangi bir kalıntıya rastlanamadığını aktarmaktadır. Bu kale, sahilin iç kesiminde, birkaç dakikalık mesafede olup, 30 metrelik kayalık yükseltinin zirvesinde yer alıyor. Küçük bir kale formuna ve yamaçları çevreleyen kaba duvarlara sahip. Aynı makalede, M.Ö 4. yüzyılda seramiği ve Helenistik seramik parçaları yüzeyden toplandı. Bölge tarihi bir değer taşıyor. Arkeolojik kalıntıları bulundu.”