MAVİ YOL MİLLETVEKİLLERİNİ BİLGİLENDİRDİ
Bodrum da yirmiyi aşkın sivil toplum örgütü tarafından kurulmuş bulunan Mavi Yol Platformu Muğla milletvekillerini davet ettiği toplantıda Bodrum ve çevresinde yaşanan çevre ve doğa kirliği, talanlarına ilişkin bir sunum yaparak TBMM de gereken çalışmaları yapmalarını istediler.Bodrum Belediyesi Meclis salonunda düzenlenen ve yaklaşık 4 saat süren toplantıya çok sayıda vatandaş, mavi yol bileşeni, CHP li milletvekilleri Tolga Çandar, Dr. Nurettin Demir, MHP li Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP İlçe başkan yardımcısı Çiğdem Erko, MHP İlçe Başkanı Asım Başaran, Bodrum Belediyesi meclis üyeleri Ali Galip Güven ve Dursun Göktepe, katıldı.
Toplantıda saydam gösterisi ile Mavi Yol bileşenlerinin oluşumu, amaçları ile yarımada da yapılan çevre, doğa, SİT alanlarında yaşanan tahribatlar anlatıldı. Toplantı sonunda söz alan milletvekilleri hükümete yönelik ve AKP milletvekillerinin bu toplantıya katılmamasını yönelik eleştirilerde bulundular.
Mavi Yol’un çalışma ilkeleri; “Bodrum yarımadasında yaşayanların hakça ve sürdürülebilir bir yaşam kalitesine ulaşmasını sağlamaya ve bu çalışmaları saygınlık, güvenilirlik, şeffaflık, yaratıcılık, üretkenlik içerisinde bilgi edinme, bilgilendirmeyi görev edinerek vatandaşlık görevini yerine getirmektedir” şeklinde ifade edildi.
Gölköy ve Milas Tuzla Sulak alanları, çevre tahribatları, koylar ve koylarda yapılaşma, çevre kirliliği, Gölköy Derin Koy otel inşaatı, Pina yarımadası, Kisebükü, Jeotermal enerji sahaları adı altında yatan tehlikeler, Karaada , Cennet koy, Usuluk koyu gibi koylar, Gündoğan otel inşaatı, yangınlar’a dikkat çekildi.
Bodrum da bu güne kadar yapılan sempozyum, arama konferansı ve bilimsel çalışmaların yetkililerce değerlendirilmeye alınması sorgulandı.
25- 30 yılda tükenmesi gereken İmarlı alanların, 3-5 senede tükenmesi , hazine, kamu ve orman alanlarına yönelik saldırılar, kaçak yapılar, ruhsatlı ama ruhsata uymayan yapılar, kıyı işgalleri, dolgular, iskeleler, kıyıların kamuya kapatılması, Gökova, Bodrum yarımadasında ki koylar, doğal koyların kayboluşu, denizin kirletilmesi, arkeolojik ve doğal sit alan ihlalleri, sit derece değişiklikleri, saydam gösteride anlatıldı.
Bodrum’u, Bodrum yapan özelliklerinin kaybolması, kat sayısı, renk ve mimari ihlaller, görüntü kirliliği, yerel dokunun ve yaşamın yok oluşu, altyapı sorunları, ulaşım katı atık, sıvı atık, hafriyatların, molozların ve vidanjörlerle atıkların bertarafı problemi, derelere, denizlere, yol kenarlarına atılması, tarım alanları üzerindeki baskı ve politikalar fotoğraf ve video sunumlar ile gösterildi.
Mavi Yol bileşenleri, kurumların görevlerini yapmamaları, denetim eksikliği, şikayete dayalı denetimler başlığı altında çeşitli örnekler sunup, çevreyi savunmak yaşamı savunmaktır, tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruma kanunu adı altında “yok etme kanunu olmamalı” denildi.
Zeki Özkeskin