HALİKARNAS BALIKÇISINI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANIYORUZ
Halikarnas Balıkçısı – Cevat Şakir Kabaağaçlı, 123 yıl önce bugün, 17 Nisan 1890 tarihinde Girit’te doğdu. 1925 yılında Bodrum’a sürgün olarak geldi. Üç yıl süren sürgün süresi sonrasında Bodrum’da yerleşti ve burada 25 yıla yakın yaşadı. Cevat Şakir Kabaağaçlı, kendi deyişiyle, Bodrum’da yeniden doğdu ve “Halikarnas Balıkçısı”na dönüştü.
Halikarnas Balıkçısı 13 Ekim 1973 yılında İzmir’de vefat etti; vasiyeti doğrultusunda, Gümbet Gönültepe’de toprağa verildi. Ölümü’nün kırkıncı yıl dönümünde, Halikarnas Balıkçısı’nı, geniş kapsamlı bir etkinlik programı çerçevesinde, saygıyla, sevgiyle ve şükranla anacağız . Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi himayelerinde düzenlenecek olan “Halikarnas Balıkçısı – 40. Ölüm Yıldönümü Anma Etkinlikleri”, aşağıdaki kuruluşların katılımı ve desteği ile gerçekleşecek:
Muğla Üniversitesi Eğitim, Edebiyat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri, Bodrum Kent Konseyi, BODTO (Bodrum Ticaret Odası), IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Bodrum Denizciler Derneği, Gümüşlük Akademisi Vakfı, Halikarnas Balıkçısını Anma ve Yaşatma Girişimi
Amacımız Halikarnas Balıkçısı’nı, ölümünün 40. yılında ulusal düzeyde anmak; Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum ve ülke için değeri ve bıraktığı zengin miras konusunda farkındalık yaratmak; bu mirasın bilincinde olduğumuzu ve bu mirası korumamız ve yaşatmamız gerektiğini vurgulamak; Bodrum’a çok özel değerler kazandırmış olan Halikarnas Balıkçısı adının yaşamasına katkıda bulunmaktır.
Program: 13 Ekim 2013 günü, Gönültepe’de mezarı başında anma ve basın açıklaması ile başlayacak; aynı gün Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Bodrum’da bulunduğu yıllarda yaşadığı evlere ve yazılarını yazdığı mekanlara plaket konulacak; Ekim sonuna kadar değişik tarihlerde, çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Başlıca etkinlikler:
-Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim, Heykel, Seramik bölümleri öğretim üyelerinin ve onların davet ettiği sanatçıların katılımıyla, Bodrum meydanlarında, halkın izleyebileceği bir şekilde açık havada gerçekleşecek Halikarnas Balıkçısı temalı Resim, Heykel, Seramik çalışmaları ve çalışmalarda üretilen eserlerin sergilenmesi
(23-30 Ekim 2013 )
-Gümüşlük Akademisi Vakfı tarafından, Halikarnas Balıkçısı’nın eserlerinden seçilecek parçalardan oluşacak Okuma Tiyatrosu ve Çeviri Atölyesi projeleri (13 Ekim 2013’de başlayacak ve yıl boyunca devam edecek)
-Muğla Üniversitesi Eğitim ve Edebiyat Fakülteleri’nin birlikte düzenleyeceği ‘Ulusal Halikarnas Balıkçısı Sempozyumu’
(31 Ekim-2 Kasım 2013)