FLAMİNGOLAR YAVRULARI İLE BİRLİKTE GELDİ
Gediz deltasında son dört yıldır bacaklarına halka ve plaket takılarak göç yolları ve yaşam alanları izleme altına alınan flamingolar yavruları ile birlikte Bodrum yakınlarındaki Tuzla Sulak Alanı’na geldi. Türkiye’de halkalandıktan sonra 13 ülkede görülen flamingoların sayısının ise 2 bine ulaştığı belirtildi.
Türkiye’de flamingoların ürediği iki alandan biri olan Gediz Deltası’nda 2002 yılından bu yana Doğa Derneği, Erciyes ve Ege üniversiteleri ile Tour du Valat Biyoloji İstasyonu (Fransa) ortaklığında Aralık 2002’den bu yana yürütülen halkalama çalışmalarında ayaklarına plaket takılan 300’ e yakın flamingo Bodrum yakınlarındaki sulak alana yavruları ile birlikte geldi.
Yavruları ile birlikte sulak alanda bir haftadır konaklayan flamingoların sayısınında yeni gelenlerle birlikte 5 bini aştığı belirten Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı yönetim kurulu üyesi emekli büyükelçi Süha Umar halkalama çalışmalarının flamingoların popülasyonları ile ilgili araştırmalara veri oluştururken; flamingoların, yaşamları, hayatta kalma oranları, üremeye başlama yaşları, dağılım davranışlarını etkileyen faktörler gibi bilimsel verilere ulaşılmasını sağladığını belirtti.
Halkalanan flamingolara bu güne kadar 13 ülkede rastlandığını,bunlardan 59’una Fransa, İtalya, İspanya, Tunus, İsrail, Cezayir, Kıbrıs ve Yunanistan’da görüldüğünü belirten Umar “Türkiye’de ise Fransa, İspanya, İtalya ve Sardinya’da doğmuş ve halkalanmış 78 birey gözlendi. 10 yıl öncesine kadar flamingolar Türkiye’de yedi alanda ürüyordu. Yanlış su politikaları, alan tahribi ve su kirliliği nedeniyle bugün sadece Tuz Gölü ve Gediz Deltası’nda ürüyorlar. Halkalama sonucu elde edilen veriler, bu türün ve yaşam alanlarının korunması için yapılan çalışmalar açısından önemli. Bu nedenle de Tuzla sulak alanı bölgesinde avcılık ve aşırı yapılaşma ile yapılaşma olan bölgelerin alt yapı çalışmalarına önem verilmeli sulak alan kirletilmemeli” dedi.