DERSİM BELGESELİ BODRUM’DA GÖSTERİLDİ
Yönetmen Özgür Fındık’ın Dersim katliamını anlattığı “Qelema Sure – Kırmızı Kalem” belgesel filmi Muğla’nın Bodrum ilçesinde gösterildi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi Bodrum İlçe Örgütü’nün düzenlediği etkinlikle gerçekleşen gösterimi yapılan belgeselde, 1938 yılında yaşanan olaylar, görgü tanıklarının anlatımıyla gözler önüne serildi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Bodrum İlçe Örgütü’nün Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle yönetmen Özgür Fındık’ın Dersim katliamını anlattığı “Qelema Sure – Kırmızı Kalem” belgesel filmi gösterildi. Belgeselde 1938 yılında Dersim’de yaşanan olay görgü tanıkları ve mağdurların anlatımıyla aktarıldı.
2002 yılında sözlü araştırma çalışmasına başlayan Fındık, 2007 yılında elde ettiği tüm bilgi ve belgeleri, ulaştığı görgü tanıkları yaptığı röportajlar ile belgeseli tamamladı. Yönetmenliğini Özgür Fındık’ın, kurgusunu Cemil Kızıldağ’ın, müziklerini Erdoğan Emir ve Umut Akar’ın yaptığı belgeseli izlerken bazıları gözyaşlarını tutamadı. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de birçok kez yönetmen gösterimi yapılan belgeseli Bodrum’da 150 kişi izledi. Köy boşaltmalarına, ölümlere, askeri müdahalelerin görgü tanıkları tarafından anlatıldığı belgeselin sonunda yönetmen Fındık ile söyleşi yapıldı. Belgeseli izleyenler, Fındık’a merak ettiklerini sordu.
Fındık, olaylara ve yaşananlara üzüldüğünü belirterek, “ Bizlere çocukluğumuzda Kemalizm öğretmeye başladılar, bu gün hala Kemalizm anlatılıyor. Belki de en önemli sorun budur. Dersim olaylarında da, isyan dediler, devlete karşı çıktılar dediler. Bir sürü şey söylediler. Cumhuriyet Kuruluşu’ndan bu güne kadar, bunu anlattık ve bu yalnızca bir devlet politikası değil. Biz, sosyalist, devrimci, bildiğin ilericilerinde suçu. Bunlarda aynı ideolojik politikaları işlediler. Dersim isyanı diye biz söyledik. Karşı tarafından yaptığı yanlışları ve bizim yaptığımız yanlışları görerek anlatarak, başa çıkabiliriz. Yoksa ben her yerde söylüyorum. Bunun sorumlusu bellidir. Cumhuriyet tarihini kuran, Mustafa Kemal, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü,Celal Bayar bu ekibin yaptığı bir iştir. Bilgisi, belgesi, rapor var. Tunceli Kanunu diye bir kanun bile çıkarılmıştır. Hitler’in Nürnberg Mahkemeleri vardır, bu mahkemelerde Tunceli Kanunu’nun aynısı örnektir. Bunlar artık tarih içinde okunmaya başlandı. Tarih ortaya çıktıkça, insanlar da kendilerini sorgulamaya başlıyor. Belli şeyler kırılmaya başlıyor. Bende üzülüyorum, bende görmek istemiyorum . Ama bu bazen bizim tercihimiz olmuyor. Anlatmak ve üstüne gitmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Fındık, “O dönemin mağdurlarını anlatan, tanıkların birebir yaşadıkları, cesetler altında tutulan çocukların kendi hikâyelerinin anlattıkları bir film diyebiliriz. Dün ile bugünün Dersim’in de neler oluyor, neler geçiyor buna ışık tuttuk. Aslında bizim bu yaranın kabuğunu kaşıma gibi bir derdimiz yok ve Dersim’i bir malzeme olarak görmüyorum. Bu bizim tarihi olarak acılarımız bunun bir insanlık suçu olduğunu düşünüyorum ve bununla yüzleşmek gerektiğini düşünenlerdenim. Kırmızı Kalem belgeli gerçekten bu tarihimiz ile yüzleşmek. Ve bu tarihin acılarını ve gerçeklerini ortaya çıkarmak adına bir çalışma olarak görüyoruz” dedi.
ACILARIMIZI SEÇİM MALZEMESİ YAPMAYIN
Fındık, “Dersim’in AKP ve CHP arasındaki bir malzeme olması bizi rahatsız ediyor. Dersimlileri de rahatsız ediyor. Çünkü bu siyasi polemik yapılacak bir iş değil. Ama AKP’nin tavrının bir politik malzeme, seçim malzemesi olarak kullanmasını, bizim açımızdan da Dersim açısından da bir tepki olarak görebilirsiniz diye düşünüyorum. Yaşanan bu trajedi, bu soykırımı gerçekten bilgi, belgeleriyle ortaya koymak için belgeseli yaptık. Meclise gidip birçok devlet tarafından da özgürce dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunları kendi aralarındaki politik malzeme yapmaktan vazgeçip, gerçekten tarihi insanlık suçunu ortaya çıkarıp ve bununla yüzleşilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Onun için bizim çağrımız acılarımızı malzeme yapmayın acılarımız malzeme değil” dedi.