CHP’LİLER BODRUM KALESİ’NİN PROJESİNE VE KAPATILMASINA TEPKİ GÖSTERDİ
CHP Bodrum ilçe örgütü Bodrum Kalesinin restorasyon projesi yüzünden iki yıl kapalı kalmasına tepki gösterdi. Bugün Bodrum Kalesi önünde bir basın açıklaması yaparak Kale’deki yapılması planlanan projenin içeriğine ve Kalenin kapalı kalmasına ellerinde “Bodrum Kalesine dokunma”, “Restorasyona evet Kalede yeni inşaatlara hayır”, “Bodrum Kalesi Kapatılamaz” yazılı pankartlarla tepkilerini dile getirdiler.
[envira-gallery id=”15110″]
CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Muğla Milletvekilleri Akın Üstündağ ve Ömer Süha Aldan’ın da katıldığı eylemde CHP İlçe Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri CHP’li bazı Belediye Meclis üyeleri de hazır bulundu. Eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen de basın açıklamasına katılanlar arasında yer aldı. CHP İlçe Başkanı Recai Seymen “Kale kapanmasın, müze yıkılmasın, sergi düzenleri korunsun ve eserler aynı yerlerinde kalacak şekilde sergiler de revize edilsin.” diyerek yaptığı basın açıklamasında “Öncelikle, Bodrum halkını, Turizmcileri, Bodrum esnafını, Bodrum kalesine sahip çıkmaya ve Bodrum kalesinin kapatılmasına ve Kale içine yeni binalar yapılmasına karşı çıkmaya çağırıyoruz.
Bodrum kalemiz ve Su altı arkeoloji müzemiz 01. Ekim 2017 tarihi itibarı ile Restorasyon ve Yeni Müze sergi salonu, idari binalar ve depoların yapımı için yaklaşık 2 yıl süre ile ziyaretçi girişine kapatılmıştır. Bu sürenin ne kadar zaman daha uzayacağı meçhuldür.
Bodrum’un simgesi olan kalemiz yılda yaklaşık 200.000 ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Bodrum kalesi ve Su altı arkeoloji müzemiz 2016 yılında UNESCO ‘nun “Korunması Gerekli kültür Varlıkları” listesine aday olarak seçilmiştir. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, koleksiyonunda bulunan batıklar ve sualtı buluntuları ile Türkiye’de tek Dünyada ise sayılı sualtı arkeoloji müzelerinden biridir.1995 yılında düzen ve sergilenmesi ile” Avrupa’da yılın Müzesi ” yarışmasında özel ödül almıştır.
Bodrum kalesi restorasyonu ve Müze projesi Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan proje Aralık 2016 yılında onaylanmış daha sonra, 35.000.000,00TL bedelle 2017 yılında ihalesi yapılarak 01 Ekim 2017 de Bodrum kalesi ve Su altı arkeoloji müzesi kapatılarak inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Bu Proje 3 kısımdan oluşmaktadır.1-Kalenin restorasyonu,2- Kale içindeki sualtı arkeoloji müzesi ve idari binalarının yıkımı 3-Yeni müze yapılarının inşa edilmesini kapsamaktadır. Projede önerilen binalar bugünkü binalardan çok daha büyük ve yüksektir. Kale surlarını aşmaktadır. Bodrum’un simgesi Bodrum Kalesi’nin siluetini bozacaktır. Yapılmak istenen müdahale, kalenin tüm karakterini değiştirecek ve ortadan kaldıracak büyüklükte olacaktır. Kale içine, Bodrum’un her yerinden görünebilir farklı malzemelerden yapılacak( Cam kaplama ve Mermer)yeni yapılar inşa edilmek istenmektedir. Unesco Dünya Mirası aday listesine girmiş bir anıt esere bu yapılmamalıdır. Kalenin restorasyona, bakıma, onarıma ihtiyacı olduğu, altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiği ve müze yapıların iyileştirmeye ihtiyacı olduğu doğrudur. Sergilerin, sergileme elemanlarının güncellenmesi de gerekmektedir.
Bunların hepsi Kale kapanmadan ve Müze yıkılmadan yapılabilir.
Ayrıca Bodrumun kültür ve sanat hayatında önemli bir yeri olan Uluslararası Bale festivali ve Müzik ve Tiyatro sahnesi olan Kuzey hendeğinin de en az iki yıl kapatılacak olması da kayıp olacaktır.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Bu projenin durdurulması için Muğla 2. İdari mahkemesine yürütmeyi durdurmak için dava açmıştır.
Bodrum’un bir değil pek çok müzeye ihtiyacı vardır. 2003 yılında Bodrum Belediyemiz tarafından yaptırılan Bodrum koruma amaçlı revizyon imar planında Bodrum’da merkezinde iki adet müze yeri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Osmanlı Tersanesinin bulunduğu alan ile Paşa Tarlasındaki eski Su ürünleri müdürlüğünün bulunduğu şimdi eğitim tesisi olarak kullanılan alanlar olarak gösterilmiştir. Kale’de yapılacak büyük ölçekli tek bir bina için ayrılan kaynak, yeni müzelerin yapımına aktarıldığı takdirde (Karia Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Şehir Müzesi, Sandalet Müzesi, Sünger Müzesi vs.gibi) , kent çok daha cazip bir turizm merkezi olacaktır.
CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Bodrum Kalesi’nin içine yapılacak cam fanusu “Ucube” olarak nitelendirdi. “Kalenin iç doğal dokusuna ve dış görünümüne uygun bir restorasyonun yapılması gerekiyor. Bu Kale kapatılmadan da yapılabilir. Bu projenin acilen durdurulması lazım” diye konuştu.