BODRUM’UN MAVİ YOLCULUĞU YAŞATMA ÇABALARI
Mavi Yolculuğun Dünü Bugünü Yarını konulu toplantı Nurol Kültür Merkezi’nde yapıldı. Prof.Dr. Haluk Şahin’in yönettiği panele Cevat Çapan, Nezih Başgelen, Mustafa Demiröz konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı; Bodrum Belediyesi, Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Tic.Odası, Deniz Tic.Odası, Denizciler Derneği, Deniz Turizmcileri Derneği, Mavi Yol Girişimi, Dünya’nın En Güzel Koyları Birliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Herodot Üçüncü Yaş Akademisi, Bodrum Kültür Sanat Topluluğu, Sağlık Vakfı ve Muğla Üniversitesi iş birliğiyle düzenlendi.
Toplantı Denizciler Derneği’nin hazırlattığı Oğuz Özay yönetmenliğini üstlenen, Mavi Yolculuğun anlatıldığı Bodrum limanından başlayarak Gökova kıyılarında süren Mavi rüya adlı kısa film gösterisi ile başladı. Mavi yolculuğu en iyi şekilde ifade eden kısa film, İzleyenlerden tam not aldı. Prof.Dr. Haluk Şahin’in yönettiği panele Cevat Çapan, Nezih Başgelen, Mustafa Demiröz konuşmacı olarak katıldı. Açılış Konuşmasını Yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Rüştü Tezcan, Mavi Yolculuk diye bir şey var. Mavi Yolculuk bir şey haline geldi. Bu şeyi pek bilmiyoruz, tanımıyoruz. Önce biz tanımalıyız. Sonra herkese bütün dünyaya tanıtmalıyız. Bizim tarihimiz, denizimiz, koylarımız, doğamız olması mavi yolculuk yapılamaz. Mavi Yolculuğu yaratanları anmak istedik. Sezonumuzu açalım dedik. Bu etkinliği onun için planladık” dedi.
Şahin açılış konuşmasında, “Mavi yolculuk bitmeyen bir şeydir. O insanın içinde kalır” dedi.
Cevat Çapan mavi yolculuğun bir keşif olduğunu ifade ederek, “Ben 1961 yılında mavi yolculuğa çıktım. Benim katıldığım sanırım ilk organize yolculuktu. Bundan önce ilk 1945 yılında Halikarnas Balıkçısı dostlarıyla başlamış. Biz ilk yolculuğa çıktığımızda Halikarnas Balıkçısı bize bu bölgeyi tanıttı. Balıkçı çok kültürlü, çok bilgili bir insandı. Gökova’nın kuzey kıyısından başlayıp Akyaka’ya oradan Kynidos’a kadar tüm tarihi kalıntıları anlattı.O yolculukla başlayan birçok alışkanlık bizlerde devam etti. Bu topraklarda bulunan değerlerin bizim değerlerimiz olduğunu benimsememiz gerekir” ifadelerini kullandı. Çapan, o dönemin kültürel yapısı ve gezilere katılanların hikayelerini de anlattı.
Nezih Başgelen 1969 yılında mavi yolculukla tanıştığını belirterek, “Mavi yolculuğu bugüne getirenlerin başlattığı yapı bizleri arkeolojiye, edebiyata ve merakın oluşmasına neden oldu. Biz arkeologların o yıllarda bu işe merak sarmasında Halikarnas Balıkçısı’nın büyük etkisi var. Bodrum’u Bodrum yapan değerlerine tekrar sahip çıkma girişimidir bu toplantı. Bizlerin ciddi de çekinceleri var. Bu mavi yolculukların yapıldığı koyların kirlenmesi, koyların yapılaşmaya açılması büyük sorun. Mavi yolculuğu, mavi yolculuk yapan değerlerin korunması gerekir. Koyları yitirirseniz mavi yolculuk kalmayacaktır” şeklinde konuştu.
Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, insanların mavi yolculukta doğayla bütünleştiğini belirterek, “ Mavi yolculuğa çıkanlar doğada ağaç olur, denizde balık olur, kumsalda kum tanesi olur. Ben il yolculuğumu 5 yaşında babamla yaptım. Sonra 1980′li yılların başında arkadaşlarımızla devam ettik. O yıllarda yapılaşma hiç yoktu. Koylarımız tertemizdi ormanlarımız yanmamıştı. Şimdi Gökova’da yanmayan yer kalmadı. Bir de Gökova’nın kalbine bir termik santral diktik. Hala Gökova Bodrum’a göre çok korunmuş ve çok bakir. Orayı korumalıyız” dedi.