Bodrum’da “Merhaba Günü” yaklaşıyor. Halikarnas Balıkçısı “Cevat Şakir Kabaağaçlı”nın doğum günü olan 17 Nisan tarihi Bodrum’da “Merhaba Günü” olarak ilan edilmişti. “Merhaba Günü” çeşitli etkinlikler ile kutlanacak.
Bu yıl 2.sinin gerçekleşeceği “Merhaba Günü” Bodrum Kaymakamlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Bodrum Deniz Müzesi’nin katkılarıyla düzenlenecek. “Merhaba Günü”, Halikarnas Balıkçısı’nın filizlendirdiği düşünceden ilham alarak Bodrum’da başlayan bir iletişim hareketini büyütmeyi amaçlıyor. Etkinliklerle ulusal ölçekte karşılaşma, dayanışma ve kültürel üretim alanı oluşturulması hedefleniyor.
Sadece Bodrum’da değil, İzmir ve Muğla bölgesine yayılan etkinliklerde “Merhaba”nın gücü hissedilecek. “Merhaba Günü” 15 Nisan 2026 tarihinde İzmir Kültür Sanat Fabrikasında saat 10:00 da açılacak “Aganta Burina Burinata: Kolaj Atölyesi” ile başlayacak. Aynı akşam Muğla-Menteşe GMK Kültür Merkezi’nde “Merhaba Halikarnas Balıkçısı” adlı Aykut Taşkın tarafından tek kişilik tiyatro oyunu sahnelenecek. “Merhaba Günü” çeşitli etkinlikler ile 30 Nisan’a kadar sürecek.
“Merhabalaşmaz mıyız?”
“Merhaba Günü” kapsamında, “merhaba”nın birleştirici gücünü hisseden herkesin dahil olabileceği bir “Dijital Etkinlik Haritası” oluşturuldu. Nisan ayı boyunca pilot bölge olarak belirlenen Muğla’da ve diğer şehirlerde gerçekleşecek etkinlikler, www.merhabagunu.com adresi üzerinden tek çatı altında interaktif olarak takip edilebilecek.
Nisan ayı süresince iletişim, barış, hoşgörü ve kültür temalarıyla örtüşen etkinlikler düzenleyen tüm kurumlar, topluluklar ve bireyler, etkinliklerini bu haritaya ekleyebilecek. Harita üzerinde özel imler ile kategorize edilecek etkinlikler, “Merhaba Günü” kapsamında yer alarak projenin ulusal görünürlüğüne katkı sunacak.
Bodrum’da “Merhaba Günü” Kapsamında Düzenlenecek Programlardan Bazıları
Radyo Tiyatrosu ile Farklı Bir Deneyim
Halikarnas Balıkçısı’nın öykülerinden oluşan radyo tiyatro performansı da etkinlikler arasında yer alıyor. Bodrum Dondurmacısı’nın desteğiyle Akarsular Öğrenme Köyü ve Başka Sahne Oyuncuları tarafından yürütülen proje kapsamında 30’un üzerinde öykü, farklı yorumcular tarafından seslendiriliyor.
Merhaba Günü kapsamında üç öykü sahnelenecek. Katılımcılar, Balıkçı’nın deniz, doğa ve insan eksenindeki anlatı dünyasına işitsel ve görsel bir yolculukla tanıklık edecek. Tiyatro gösterimi, 18 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da Akarsular Öğrenme Köyü / Ortakent’te sahnelenecek. Etkinlik kontenjanla sınırlı olup rezervasyon için 0530 887 78 00 numaralı telefon aranabilecek.

“Filos” Belgeseli Gösterilecek
Bodrumlu oyuncu Selahattin Paşalı’nın yer aldığı ve prömiyeri Altın Portakal Film Festivali’nde yapılan “Filos” belgeseli de Merhaba Günü kapsamında izleyiciyle buluşacak. Belgesel, Halikarnas Balıkçısı’nın özellikle çevreci kimliğini, doğayla kurduğu ilişkiyi ve Bodrum’un doğal mirasına katkılarını sinematografik bir anlatımla ele alıyor.
Bodrum Deniz Müzesi’nin destekçileri arasında yer aldığı yapımın gösterimi, belgeselin müziklerini hazırlayan Evrim Ateşler’in dinletisi ve film ekibiyle gerçekleştirilecek söyleşiyle zenginleşecek. Gösterim, 17 Nisan Cuma günü saat 20.00’de yapılacak. Kontenjan sınırlı olduğu için rezervasyon yaptırmak isteyenler 0252 502 09 09 numaralı telefonu arayabilecek ya da @insperabodrum Instagram hesabı üzerinden başvuru yapabilecek.
Doku Avı Atölyesi Düzenlenecek
“Merhaba”nın izini sürmek, dokunarak kaydetmek ve yeniden üretmek amacıyla hazırlanan “Texture Hunting (Doku Avı)” atölyesi de programda yer alıyor. Atölye, 17 Nisan Cuma günü saat 15.00’te Bitez Hasan Cingiz Atölyesi’nde gerçekleştirilecek.
Sevgi Arı yürütücülüğünde açık alanda yapılacak çalışmada, kent ve doğa dokuları seramik hamuru aracılığıyla kayıt altına alınacak. Üretilen her parça, 17 Nisan Merhaba Günü kapsamında bireysel bir selamlaşma nesnesine dönüşecek. Ücretsiz olarak düzenlenecek etkinlikte kontenjan 20 kişiyle sınırlı olup, katılım için ad, soyad ve telefon bilgileriyle birlikte bilgi@merhabagunu.com adresine kayıt yaptırılması gerekiyor.
“Merhaba Günü” kapsamında düzenlenecek tüm etkinliklerin detaylı programına www.merhabagunu.com adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

Merhaba Günü Hakkında;
Halikarnas Balıkçısı’nın doğum gününe atfen, 17 Nisan günü, dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından 2022 yılında “Merhaba Günü” ilan edilmişti. Ardından 2023 yılında, Merhaba Günü’nün logosunun arandığı “Uluslararası Merhaba Günü Logo Yarışması” gerçekleştirildi ve 2024 yılında ödüller sahiplerini buldu. 2025 yılında ise Merhaba Günü’nin ilk defa kutlanması üzere çalışmalar başladı. Bodrum Belediyesi’ne bağlı ve Halikarnas Balıkçısı özel koleksiyonu ve arşivine sahip Bodrum Deniz Müzesi, çalışmalarıyla Merhaba Günü projesini hayata geçirerek Balıkçı’nın somut olmayan kültürel mirasına hem sahip çıkıyor hem de tanıtıyor.
Balıkçı’nın dünya insanlarına, hayvanlara, bitkilere, tüm yaşayanlara yönelik insancıl duruşunu yansıttığı merhabası daha fazla bilinmeyi, anılmayı, hissedilip yaşatılmayı hak ediyor. Bu düşünceden hareketle Bodrum Deniz Müzesi’nin öncülüğünde Halikarnas Balıkçısı’nın merhabasını daha geniş kitlelere ulaştırma hedefliyle, Balıkçı’nın doğum günü olan 17 Nisan “Merhaba Günü” olarak kutlanıyor.



