BODRUM TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPILDI
Bodrum Belediyesi başta olmak üzere Maviyol Girişimi Platformu, Bizim Bostan, Çatalada Derneği, BODFAD ve Deniz Ev’in Bostanı gibi pek çok yerel örgütün katkılarıyla Ekolojik Üreticiler Derneği, Dereköy Doğasevenler Derneği ve Dereköy Muhtarlığı tarafından düzenlenen Bodrum Tohum Takas Şenliği, Bodrum Dereköy’de yapıldı. Yerel tohumların yok olmaması için düzenlenen şenliğe Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Orman, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Yıldızhan, Halit Özkaplan, Ali Rıza Uysal ve Ali Galip Güven, Dereköy Muhtarı Hüseyin Can, Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras ve kalabalık bir doğa dostu katıldı.
Şenlikte bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bu konu gündeme geldiğinde çok heyecanlandığı belirterek şunları söyledi; Ben de köyden yetişen, topraktan yetişen, sizlerin içinden gelen birisiyim. Özellikle çocukluğumuzdaki meyvenin, sebzenin kokusunu neredeyse unutmaya başladık. Bu proje ile özlediğimiz meyve sebzelerimizi yemeye tekrar başlayacağız. Bunda emeği geçen bütün arkadaşlara ve özellikle muhtarımız Hüseyin Can’a göstermiş olduğu çaba için huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Dereköy Muhtarı Hüseyin Can da şenlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi: Biz yıllarca okullarımızda Yerli Malı Haftası kutlarız. Bunun yani, yerli malı yetiştirmenin, yerli malı kullanmanın önemini şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu organizasyonu düzenleyenlere, bu günde bizleri yalnız bırakmadığı için Bodrum Belediye Başkanıma ve geldiğiniz için sizlere köyüm adına çok teşekkür ediyorum.
Şenlikte Dereköy’de üretim yapan çiftçiler ve köylüler kendi ürettikleri ürünleri sattığı stantlarla, aşı atölyesi, ebru atölyesi ve çocuklara yönelik resim atölyesi yer aldı. Başta Prof. Dr. Yavuz Dizdar olmak üzere çeşitli konuşmacılar dünyada ve Türkiye’de yerel tohumların korunması için başlayan hareketi ve yerel tohumların önemini anlattı. Çiçek, sebze, bakliyat gibi her türlü yerli tohum, tohum takas masasında kayıt altına alınıp zarflanarak takasa hazırlandı. Takasa getirilen tohumlar sahipleri tarafından herhangi bir satış olmaksızın değiş tokuş edildi. Takasa tohumsuz gelenler getirdikleri kitapları tohumlarla değiştirdi. Takasta toplanan kitaplar Dereköy İlkokulu ve Kumköy kütüphanesine bağışlandı. Bodrum Belediyesi Kadın Danışma ve Eğitim Merkezi (KADEM) tarafından hazırlanan öğle yemeğinin tahta kaşıklarla ikramından sonra halk oyunları ve tiyatro gösterileri ile devam eden şenlik çocuklar ve yetişkinler tarafından doğayla ilgili dans gösterileriyle sona erdi.