BODRUM 8 MART KADINLARI EYLEMDE
Bodrum 8 Mart Kadınları tarafından Belediye meydanında, pazartesi günü meclise sunulacak şiddet yasa tasarısıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Sivil toplum örgüleri, siyasi partiler, aktivistler ve bireysel kadınların desteğiyle bir araya gelen Bodrum 8 Mart Kadınları adına açıklamayı yapan Figan Erozan, “Hükümet tarafından yasalaşması için TBMM’ye sunulan yasa tasarısının kadın örgütlerinin taleplerini karşılamamaktadır. Hükümetin tasarıyı geri çekmesini veya Adalet Komisyonu’ndan, kadın örgütlerinin taleplerini karşılayan bir yasa tasarısı hazırlamasını istiyoruz” dedi.
Sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, aktivistler ve bireysel kadınların destekleriyle Bodrum 8 Mart Kadınları adına Bodrum Belediye Meydanı’nda meclise gönderilecek olan “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” yasa tasarısıyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya katılan kadınlar, üzerinde “Şiddeti uygulayan, şiddeti azmettiren cezalandırılsın”, “Cinsel yönelim, cinsel kimliğimizin yasalaşması”, “Kadınlar sokağa”, “Kadına yönelik erkek şiddetine son”, “Şiddette arabuluculuğuna son” ve “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı mor pankartlar taşıdı.
Açıklamayı yapan Erozan, hazırlanan yasa tasarısının kadın örgütlerini taleplerini karşılamadığını belirterek, “ Bakanlık tasarının hazırlığı ile ilgili yaklaşık bir yıldır çalışmaktadır. Bu süreçte kadın örgütler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çok sayıda toplantı yaptı. Birçok kurumla tasa tasarısı müzakeresi yaparak, kadınların taleplerini defalarca yazılı ve sözlü şekilde ilgili kurum ve kişilere iletmiş, kadın örgütlerince bir yasa taslağı metni kaleme alınmakla yetinilmemiş, bakanlığın metnine de birçok eleştiri ve öneri sunulmuştur. Süreç hükümet tarafından açık ve samimi şekilde yürütülmemiştir. Bugün gelinen noktada hükümet tarafından yasalaşması için TBMM’ye gönderilen metin kadın örgütlerinin taleplerini karşılamamaktadır. Meclise sunulan tasarıda, şu an yürürlükte olan 4230 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un kazanımları geri alınmakta ve 4230 sayılı kanunun çok daha gerisinde düzenlemelere yer verilmektedir” dedi.
PRESTİJ MALZEMESİ OLARAK KULLANILAN BİR YASA DEĞİL, GERÇİK BİR YASA İSTİYORUZ.
Erozan hükümet tarafından prestij malzemesi olarak kullanılan bir yasa değil, ihtiyacı karşılayan, etkili ve gerçek bir yasa istediklerini belirterek, “ Hükümet tasarıyı meclisten geri çekmeli veya Adalet Komisyonu’ndan kadın örgütlerinin tüm taleplerini karşılayan bir metnin çıkmasını sağlamalıdır. Kadın örgütlerinin yasaya ilişkin başlıca talepleri arasında, Kadına yönelik şiddetin insan haklarına aykırılık teşkil ettiğinin açıkça ifade edilmesi, cinsel yönelim ve cinsel kimliği ifadelerinin yasaya eklenmesi, sığınaklar ve cinsel şiddet kriz merkezlerine ilişkin düzenlemelere yer verilmesi, şiddet mağdurlarının zararlarının tazmin edilmesi, yasanın uygulanmasını etkili bir şekilde izleyecek ve denetleyecek Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kurulması yer alıyor. Kadın örgütleri olarak bu konuda mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyor, hükümeti kadınları gözardı eden tutumunu ısrarla sürdürmekten vazgeçmeye ve kadın örgütlerinin yasaya ilişkin taleplerini dikkate almaya davet ediyoruz” dedi.
Açıklamanın ardından eyleme katılan yaklaşık 30 kadın, “Kadın Vardır” isimli şarkıyı söyleyerek, etkinliklerini sonlandırdı.
Erozan, 8 Mart’ta kadın dayanışmasını için, kadına şiddette yaşanlara itiraz etmek için saat 12.00’da Neyzen Tevfik Caddesi, Tepecik Camii’nde buluşarak, yürüyüş düzenlediklerini ve Bodrumlu kadınları beklediklerini belirtti.