BAŞKAN MEHMET TOSUN, DENİZCİLER DERNEĞİ’YLE BULUŞTU
MHP Bodrum Belediye Başkanı Adayı Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Bodrum Denizciler Derneği Yönetimi ile kahvaltıda bir araya geldi. Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve yönetiminin ev sahipliğinde gerçekleşen kahvaltılı toplantıda, Yarımadanın en önemli gelir kaynağı denizler ve sorunları hakkında fikir alış verişinde bulunuldu.
Başkan Mehmet Tosun; “Denizlerimiz bizim gelecekteki yönetim anlayışımızın en önemli konu başlıklarından birisidir.” Sabahın erken saatlerinde Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ve Yönetiminin davetlisi olarak denizlerin sorununu tartışmak üzere kahvaltıda bir araya geldiklerini belirten Bodrum Belediye Başkan Adayı Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun şunları söyledi:
“Ülkemizde hiçbir Denizciler Derneği bu kadar faal çalışmıyor. Bizlerde Bodrum Yarımadası’nı yönetme isteğinde olan arkadaşlarınız olarak, denizlerimizin sorunları ve çözüm yolları hakkında ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Şuanda denizlerimizdeki en büyük sorun kirlilik. Buradaki kirliliği de ben ikiye ayırıyorum. Bunlardan birincisi karasal kirlilik, diğeri ise denizlerimizin içinde oluşturduğumuz kirlilik. Bu her iki ana başlık üzerinde çalışmalarımız ve projelerimiz var. Çünkü bu iki madde birbirinden önemsiz değil. Öncelikle bizler denizlerimiz ile iyi ilişkiler içerisinde olmamız lazım. Sadece denizlerimiz ile değil, Bodrum Yarımadamız gibi dünyanın en gözde turizm cenneti ve en güzel coğrafyası olan bu bölgemizde 2014 yılından sonra daha planlı, daha programlı bir düzenlenme getirilmesi gerekir. Ben her toplantıda söylüyorum. Şuan Bodrum Yarımadası’nda 650 km’lik bir yüzölçümü içerisinde kışın sabit 140 bin insanımız yaşıyor, ama bu coğrafyadaki toplam bina sayımız 135 bin. Bu sayısal verilerin bize bir şeyler ifade etmesi lazım. Yani neredeyse bir kişiye bir bina düşüyor. O halde bizim 2014 yılından sonra Bodrum Yarımadası’nda daha planlı, daha programlı ve doğru yönlendirilmiş bir yapılaşmaya ihtiyacımız var. Aksi takdirde yanlış yapılaşma ile birlikte deniz kirliliği devam eder, bunun yanında da ciddi çevre kirlilikleri oluşur. Bütün bunlara eş değer olarak ta en önemli gelir kaynaklarımızdan birisi turizm sektörümüz bundan yara alır. Şuanda da bu gerçek ile yüz yüzeyiz. Bizler denizlerimiz ve denizcilik sektörümüz ile ilgili projeler üretiyoruz. Bizler Bodrumluyuz ve Bodrum’un bir evladı olarak denizlerimiz ile iç içe yaşıyoruz. Konacık Beldemizde her ne kadar denize kıyımız olmasa da Bodrum’da yaşıyorsak ve burada yöneticilik yapıyorsak denizlerle alakamız yok demek gerçek dışıdır. Bu yüzden denizlerimiz bizim gelecekteki yönetim anlayışımızın en önemli konu başlıklarımızdan birisidir.”
Denizler Küçük Çıkarlar İçin Yok Heba Ediliyor
Tüm Bodrumluların ve özellikle Yarımadanın yönetim hizmetine talip olanların denizlerin önemi ve sorunlarının çözüm anlayışıyla çalışmaları gerektiğini belirten Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz şunları söyledi:
“Çünkü bu anlayış hem bugünümüzü hem de yarınımızı ilgilendiriyor. Başkanımız Mehmet Tosun’da ve ekibinde de bu bilinci görüyoruz. Denizlerimizdeki en önemli sorunumuz Başkanımızın dediği gibi kirliliktir. Bu kirlilik ile birlikte denizcilik sektörümüzü kaybettiğimiz takdirde geri dönüşümü zor bir sürece gireriz. Bunların örnekleri memleketimizde yaşanmıştır ve yaşanmaktadır. Haliç, İzmit ve İzmir körfezleri örneği gibi. Ama bütün örneklere rağmen insanoğlu kendi doğasını ve çevresi mahvetmek için ne gerekiyorsa yapmaktadır. Bizler yerel yönetimler olarak bilinç dışı koyduğumuz kurallar ile birlikte bu olumsuzlukların çözülemediğine şahit olmaktayız. Yerelde ve genelde bu çözümler için radikal tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bir takım küçük çıkarlar ve bir takım çevrelerin olumsuz görüşleri dikkate alınarak, toplumun ve genelin menfaatleri hiç sayılma zamanı geçmiştir. Denizlerimiz gün geçtikçe kirleniyor. Bunun en büyük nedeni karasal kirliliktir. Yerel yönetimler ile birlikte bir şeyleri mahvetmeden, başından engelleyerek denizlerimizin kirlenmemesi için çalışmalar yürütmeliyiz. Çünkü devletimizin koyduğu kanunları alt yapıları olmadığı için yerel yönetimler uygulayamıyorlar. Devlet diyor mavi kart kullan, ama alt yapı olmadığı için denizci açıkta atıksuyu denize boşaltıyor. Ayrıca bazı yerel yönetimlerimiz de denizlerimizi arıtma tesisi olarak kullanmaya devam ediyorlar. Yönetimlerimizin alacağı radikal kararlar ile birlikte geneli ve geleceği düşünmek zorundalar. Başkanımız Mehmet Tosun’da ve ekibinde bu bilinci görmek bizleri çok mutlu ediyor. İnşallah ileri ki dönemlerde alınacak tedbirler ile denizciliği ilelebet muhafaza etmek için çalışmalar yapılmalıdır. Bizler Bodrum Denizciler Derneği olarak hepinize başarılar diliyoruz ve göreve geldiğiniz günden itibaren de hep birlikte toplum için, geleceğimiz için en iyi olanı yapmak hepimizin boynunun borcudur.”