Bodrum’da yapılması planlanan yolcu limanı ve feribot iskelesi projesine yönelik tartışmalar yeniden gündeme geldi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Muğla Şubesi, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığı açıklamada, sürecin başından itibaren projeyi yakından takip ettiklerini duyurdu.

Muğla’nın Bodrum ilçesi Kumbahçe Mahallesi Mantar Burnu mevkiinde “Bodrum Yolcu Limanı Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi” adıyla planlanan yatırımın ÇED sürecinin 16 Mayıs 2024 tarihinde başlatıldığı, kısa süre sonra kamuoyuna duyurulduğu ve halkın katılım toplantısının 4 Temmuz 2024’te gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Sürecin halen devam ettiği ve 22 Nisan 2026 tarihinde değerlendirme toplantısının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, proje dosyasında yer alan bazı teknik verilerin ve değerlendirmelerin hatalı olduğu öne sürüldü. Özellikle projenin ÇED Yönetmeliği kapsamındaki yerinin yanlış değerlendirildiği, kara tarafında planlanan yapı ve ticari alanların daha üst kapsamda ele alınması gerektiği ifade edildi.
Halkın katılım toplantısında sunulan verilerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen açıklamada, maksimum nüfus, debi ve kapasite hesaplarının eksik yapıldığı iddia edildi. Bu nedenle toplantının yanlış bilgilerle gerçekleştirildiği savunularak, ÇED Yönetmeliği gereği sürecin doğru ve güncel verilerle yeniden yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Bölgede yaşayan vatandaşların da projeye yönelik yazılı ve sözlü itirazlarını ilgili kurumlara ilettiği belirtilirken, meslek odası temsilcileri hem halkın katılım toplantısında hem de inceleme değerlendirme sürecinde görüşlerini resmi olarak sunduklarını aktardı.
TMMOB bünyesinde faaliyet yürüten oda, bundan sonraki süreçte de kentleşme ve çevreyi ilgilendiren tüm projelerde kamu yararını gözetmeye devam edeceklerini ve bilimsel veriler ışığında toplumu bilgilendirmeyi sürdüreceklerini açıkladı.

