KAMU ARAŞTIRMA VAKFINDA EĞİTİM
Kamu Araştırma Vakfı ile Muğla Valiliği işbirliğinde düzenlenen 2 günlük “ Kamu Kurumlarının Denetimi” konulu eğitim semineri, Özel İdare Kültür Merkezinde başladı.
Eğitim seminerinin açılışında konuşan Muğla Vali Yardımcısı Dr. Mestan Yayman, eğitimin insanoğlunun yaşamında vazgeçilmez bir olgu olduğunu, bireyin kendisini yenilemesi, ufkunun açılması ve hatalarını anlaması bakımından buna mutlak ihtiyacının olduğunu söyledi.
Muğla’da, Kamu Araştırma Vakfı ile, Muğla Valiliği işbirliğinde, kamu kurumlarının denetimini ve kamu hizmetlerindeki performansı konu alan örnek bir eğitim semineri gerçekleştirildi.
Özel İdare Kültür Merkezi salonunda yapılan eğitimin seminerine, Muğla İl Özel İdaresinin merkez ve ilçelerdeki çalışanlarıyla, kaymakamlar ve ilgili kamu kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Eğitim seminerinin açılış konuşmasını, Vali Fatih Şahin adına yapan Vali Yardımcısı Dr.Mestan Yayman, eğitimin insanoğlunun yaşamında vazgeçilmez bir olgu olduğunu, bireyin kendisini yenilemesi, ufkunun açılması ve hatalarını anlaması bakımından buna mutlak ihtiyacının olduğunu söyledi.
Muğla İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabahattin Avcı da, 2 günlük eğitim seminerinin, Kamu Araştırma Vakfı ile Muğla Valiliği işbirliğinde düzenlendiğine dikkat çekerek, seminerin kamu hizmetlerinin verimli ve başarılı bir şekilde götürülmesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Genel Sekreter Avcı, eğitim seminerinin düzenlenmesine katkı sağlayan Kamu Araştırma Vakfı Başkanlığı ile, seminere katılan diğer eğiticilere de teşekkür ettiğini bildirdi
Eğitim seminerinde, Kamu Araştırma Vakfı Başkanı ve Sayıştay Üyesi Ali Hikmet Turcer tarafından, seminerin ilk günkü sunumunu oluşturan “Kamu Kurumlarının Denetimi” konusu örneklerle anlatıldı.
Eğitime, denetimin tarihsel gelişimini anlatarak eğitime başlayan KAV Başkanı Tuncer, denetimin 1800 lü yılların sonunda geleneksel denetim şeklinde kendisini gösterdiğini, 1929 ekonomik krizi ve 2. DünyaSavaşı sonrasında üretken olmayan kamu harcamalarının raporlanması şeklinde gelişme kaydettiğini belirtti. Konuşmacı 1970 li yıllarda ise, petrol krizi ve uluslar arası para sistemin çöküşüyle, verimlilik,etkinlik ve tutumluluk denetimiyle özetlenen performans denetiminin doğduğunu, 2000 li yıllarda ise, verimlilik, etkinlik ,tutumluluk (VET),çevre, kalite, hizmet sunumunda adalet ve bilgisayar teknolojisiyle daha da geliştiğini kaydetti.KAV Başkanı Tuncer, denetimin esaslarının ve yargılama usulünün kamu çalışanların tarafından iyi bilinmesinin, verimliliği ve başarıyı arttıracağını ifade etti. Denetimi niteliğine göre, düzenlilik denetimi ve performans denetimi şeklinde gruplandırarak anlatan konuşmacı, adına denetim yapılan merci açısından da iç denetim, dış denetim ve yüksek denetim olarak tanımladı. Uzun bir sahil şeridine sahip olan Muğla kıyılarının kullanımının çok iyi denetim altında tutulmasına dikkat çeken konuşmacı, bu denetimlerin başarısının verimliliği getireceğini belirtti.
2 gün boyunca, konuşmacılar tarafından denetimin Türkiye’deki ve Dünya’da uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgiler verilecek.