2200 YILLIK KARGO YERİNE ULAŞACAK
1993 yılında su altı arkeoloğu ve araştırmacı Can Pulak tarafından Çeşme Kızılburun açıklarında bulunan ve 2005 yılında gün ışığına çıkarılan Kızılburun batığındaki eserlerin ve tonlarca ağırlığındaki tambur ve sütunların Klaros’taki Apollon Tapınağı’na ait olduğu saptandı. INA (Su altı Araştırma Enstitüsü) nde devam eden konservasyon çalışmalarının yarısının tamamlandığını belirten enstitü müdürü ve arkeolog Tuba Ekmekçi “Marmara Denezi’ndeki Marmara adasından yola çıkan ve Çeşme açıklarında batan 2200 yıllık geminin kalıntılarından gün ışığına çıkardığımız eserlerin adresinin Klaros’taki Apollon Tapınağı olduğu ortaya çıktı. Paha biçilmez eserlerin yarısının konservasyonu tamamlanırken, 7 ton ağırlığında ve tapınağa ait olan tambur ve sütun başlarının ise konservasyon çalışmasına başlıyoruz, eserler ait olduğu ve o tarihte ulaşamadığı yerde sergilenecek” dedi.
Sualtı arkeoloğu ve araştırmacı Can Pulak tarafından yapılan dalışlarda 1993 yılında yeri tespit edilen ve 2005 yılında başlatılan kazı çalışmaları ile INA (İnstitute Of Nautical Archaeology- Sualtı Araştırma Enstitüsü), Teksas A&M Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla iki yılda gün ışığına çıkarılarak konservasyonu yapılmak üzere Bodrum’a getirilen Kızılburun Batığı eserlerinin yarısının konservasyonu tamamlandı.
MARMARA ADASINDAN YOLA ÇIKAN GEMİ FIRTINADA BATMIŞTI.
HERMES HEYKELCİĞİ HAYRAN BIRAKTI
ABDli, Avrupalı ve Türklerden oluşan 16 arkeoloğun yaklaşık iki yıl süren çalışmaları sonunda 45-48 metre derinlikten çıkarılan 1,5 metre çapında, 1 metre yüksekliğinde, 5-7 ton ağırlığındaki sekiz adet mermer tambur, sütun başları, geminin çıpası, mermer mezar taşı, mermer sunu kapları, Kaptan ve gemi mürettebatının kutsanması için kullanılan Hermes heykelciği, gemiye ait çiviler ve anforaların gün ışığına çıkarılmış ardından konservasyonu yapılmak üzere Bodrum’daki Sualtı Arkeoloji Müzesi ve INA’ya getirilmişti.
TARİHTE BATAN BİR GEMİNİN GİTTİĞİ YER İLK KEZ BULUNDU
Yapılan konservasyon çalışmaları sonunda eserlerin yarısı müzede sergilenmeye başlarken INA’ da , 11 metre yükseklikteki bir sütuna ait olan tamburların konservasyonuna başlandı. Yaklaşık 5 yıldır süren çalışmalar sonunda yapılan araştırmalarda İyon’lara ait olan ve M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen geminin Marmara Denizi’ ndeki tarihte ki adı Prokenessos olan Marmara Adası’dan aldığı ve yaklaşık 60 ton ağırlığındaki kargosunu İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli yakınlarındaki Klaros’taki Apollon Tapınağı’na götürürken Kızılburun açıklarında yakalandığı fırtınada battığı tespit edildi.
Çalışmaları sürdüren INA Müdürü ve arkeolog Tuba Ekmekçi DHA muhabirine yaptığı açıklamada tarihte ilk kez bir batığın kargosunun gittiği yerin tespit edilebildiğini belirterek “İyon uygarlığında Prokenessos adasındaki mermer ocaklarında üretilen, işlenen ve ağırlığı 5-7 ton olan mermer tambur ve bunların en üstüne konulan sütun başının gidiş yerinin Klaros’taki Apollon Tapınağı olduğunu tespit ettik. Binlerce yıldır su altında kalan eserlerin üzeri büyük tortu tabakası ile kaplandığı için üç yıl sürecek konservason çalışmalarından sonra tamburlar, sütun başları ve gemiye ait eserler yine gitmesi gereken yere 2200 yıl geç ama ulaşacak. Tonlarca yükü taşıyan geminin bölgede fırtınaya yakalandıktan sonra battığını ve aynı bölgede altı batık daha tespit ettik. En önemli nokta ise bugüne kadar bulunan binlerce yıllık batıkların nereden geldikleri saptanabiliyor ancak gittikleri adres bulunamıyordu. Bu çalışma ile tarihte ilk kez en eski bir batığın kargo teknesinin gittiği adreside tespit etmiş olduk. Eserlerin yerinde sergilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yanıt bekliyoruz, eserlerin ulaşması gereken yere 2200 yıl geç olsada ulaşacak” dedi.