Başkan Aras’tan Gaziler Günü Mesajı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras 19 Eylül Gaziler Günü için bir mesaj yayımladı. 

Vatan toprakları için canını hiçe sayan gazilerin fedakarlığın, cesaretin simgesi olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkomutan Atatürk önderliğinde nice zaferler kazanarak bu toprakları vatan yapan ölümsüz kahramanları, Mustafa Kemal’in askerlerini şükran ve rahmetle andığını, yaşayan gazilerin de önünde saygıyla eğildiğini belirtti. Başkan Aras; “Bugün, tarihin bizlere emanet ettiği en değerli miraslardan biri olan Gaziler Günü’nü bir kez daha idrak ediyoruz. 19 Eylül 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi; Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik Unvanı ve Mareşallik Rütbesi vererek, ona olan saygımızı ölümsüzleştirmiştir. Bu anlamlı gün, bir anmanın ötesinde bu topraklarda özgürlüğün bedelinin ne denli büyük ve ağır olduğunu hatırlamamız gereken bir dönüm noktasıdır.

Gazilerimiz, tarihin sayfalarına destansı öykülerle kazınmış fedakârlığın, cesaretin ve vatan sevgisinin gerçek simgeleridir. Onların mücadelesi bir coğrafyayı savunmanın ötesine geçerek; insanlık onurunu korumanın, bağımsızlık iradesini kuşaktan kuşağa aktarmanın timsalidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” derken, milletimin karakterinde asırlardır var olan mücadele ruhunu özetlemiştir. Onun ışığında, Cumhuriyetimiz hâlâ mazlumların umudu; çağdaş, demokratik, laik bir ülkenin aslî yoludur. Cumhuriyetimizin geleceği, geçmişin fedakârlıklarıyla yoğrulmuştur. Bu gerçeği unutmadan, Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras olan Cumhuriyeti korumak, Cumhuriyetimizi daha da ileri taşımak bir ideal değil, bir zorunluluktur.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor; Gaziler Günü’nü yürekten kutluyorum. Onlara, ancak emanet ettikleri bu vatanı koruyarak ve Cumhuriyetin ışığını sonsuza dek yaşatarak layık olabiliriz.





Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Kamyonlarını Uydu Takip Sistemi ile Denetliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi hafriyat alanı dışına dökümleri engellemek için hafriyat kamyonlarını uydudan takip ediyor.

 

 Büyükşehir Belediyesi otomasyon sisteminden 1230 hafriyat aracı takip ediliyor. 
 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, hafriyat atıklarının çevreye zarar vermesini önlemek ve kontrolsüz dökümlerin önüne geçmek amacıyla hafriyat kamyonlarını uydu takip sistemiyle izliyor. İl genelinde faaliyet gösteren 1230 hafriyat aracı, belediyenin kurduğu otomasyon sistemi ile 7 gün 24 saat izleniyor. Bu sayede hafriyat kamyonlarının yalnızca belediye tarafından belirlenen 8 resmi döküm alanına döküm yapmaları sağlanırken, yetkisiz alanlara yapılan dökümler engelleniyor.
 

Hafriyat Kamyonlarına Uydu Takip Cihazı Uygulaması

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin çevre koruma çalışmalarından biri olan bu uygulama, hafriyat kamyonlarının üzerine yerleştirilen araç takip cihazları sayesinde gerçekleştiriliyor. Bu cihazlar, kamyonların güzergahlarını, hızlarını ve döküm alanlarını takip ederek belediyenin kurduğu otomasyon sistemi üzerinden sürekli denetleniyor. Böylece, araçların belirtilen alanların dışına hafriyat dökmesi engelleniyor ve kaçak dökümler tespit edilip cezai işlem uygulanıyor.
 

Hafriyat Atıklarının Bertaraf Ediliyor

Muğla il genelinde bulunan 8 hafriyat döküm alanında, 2015 yılından bu yana toplamda 804 bin araç döküm hizmeti aldı. Bu süreçte, 11 milyon 800 bin ton hafriyat atığı belediye tarafından bertaraf edilerek çevreye zarar vermeden geri dönüşüm süreçlerine dahil edildi. 2023-2024 yılları arasında ise 2 milyon 75 bin ton hafriyat atığı yine aynı şekilde bertaraf edilerek çevre koruma çalışmalarına katkı sağlandı.




TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'dan Bakan Ersoy'a Gereken Yanıt Gecikmedi

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un TÜRSAB hakkında yaptığı açıklamalarına gereken yanıtı verdi. Bağlıkaya, Ersoy hakkında çok sert ifadelerde bulundu.




TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın açıklaması söyle;

"Sayın Kültür ve Turizm Bakanı'nın, kurumumuz ve şahsıma yönelik ifadelerine kendi üslubuyla cevap vermek zorunda kaldığım için son derece üzgünüm…

Sektörel bir tartışmanın, sektörün hak etmediği bir seviyeye gelmiş olması, arzu edeceğimiz bir durum değildir. Sektörel konuları tartışabilmek için bilgi sahibi olmak gerekir. Fakat anlıyoruz ki, Sayın Bakan'ın bu konuda alması gereken çok yol var.

Sayın Bakan TÜRSAB'a "STK" demiş!

Sayın Bakan bunca yıl bakanlık yapmasına rağmen, STK’larla kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü arasındaki farkı ayırt edemiyor. Turizmde on beş bin üyeli bir meslek örgütü olan TÜRSAB, dünya çapında bilinen ve örnek gösterilen en büyük turizm örgütüdür. Kamu kurumu niteliğindeki meslek birliğimizi önemsizleştirme ve sıradanlaştırma gayretiyle derneklerle bir tutmak, eğer kasıtlı yapılmıyorsa, cahilliktir.

Yaptığı açıklama, Sayın Bakan'ın “kamu düzeni” kavramı hakkında bilgisinin yeterli olmadığını da gösteriyor. Dediği gibi TÜRSAB, kamu kurumu niteliğinde bir meslek birliği değil de STK olsaydı, yıllardır kurumun içinde mesai yapan Bakanlık Müfettişleri kurumu denetleyemezdi.

Sayın Bakan, "Mecbur olmasa kimse TÜRSAB’a üye olmaz" demiş!

Ticaret Odalarına, Barolara velhasıl benzeri meslek örgütlerine üyelik kanun gereğidir. Tıpkı turizm tesislerinin Bakanlığımıza bağlı olmaları gibi…

Kendisine sormak lazım; eğer belge alma zorunluluğu olmasaydı, bir tek turizm tesisi Bakanlıktan belge alır mıydı?

Sayın Bakan’a, dükkânı gibi çalıştırdığı TGA’ya ödeme yapmayı neden gönüllülük esasına bağlamadığını da ayrıca sormak gerekiyor!

Sayın Bakan "TÜRSAB kokuşmuş" demiş!

Bunca zorlama denetimlere rağmen bizde bulamadığınız o "kötü kokular" esas sizin Bakanlık döneminizde şirketlerinize verdiğiniz tahsislerden ve sağladığınız avantajlardan kaynaklanıyor olabilir mi?

Açıkçası bu ölçüsüz ve nezaketsiz çıkışlarınızın neyin hazırlığı olduğunu, neyin işaret fişeği olduğunu merak ediyoruz. Anlaşılıyor ki, Sayın Bakan şahsi saplantısı olan TÜRSAB’ı bölme ve yok etme projesinden vazgeçmemiş ve yeni bir atağa hazırlanıyor.

Sayın Bakan, ısrarla şahsi husumetini devlet meselesi gibi sunmaya çalışıyor.

Şahsi husumetinden dolayı kurumumuz ile Bakanlığımızı karşı karşıya getirme konusundaki ısrarı sürüyor. Bizler defalarca ziyaret etmemize rağmen kendisi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde TÜRSAB’ı bir kez bile ziyaret etmemiş tek Turizm Bakanı'dır.

Sektörün başta vizyon olmak üzere çözüm bekleyen onlarca sorunu varken, devlette ve sektörde tek bir kişi yok ki Sayın Bakan’ın TÜRSAB’a ve Başkanına olan husumetini bilmesin!

Bakan olduğu günden bu yana, şahsi menfaati için kanunla kurulmuş meslek örgütüne düşmanlık yapıyor!

Tarihe böyle geçiyor!

Kamu gücünü kullanarak turizm sektörünü,

Reklam gücünü kullanarak medya sektörünü,

Olağan artışı yansıtırken bile abartılan, rakiplerle hiç mukayese edilmeyen istatistiklerle hükümeti,

şahsi ikbali için yanıltmaktan vazgeçmiyor.

Meselenin aslı şudur:

Sayın Bakan, TÜRSAB’ın iç turizmde kendi şirket ve markaları ile oluşturduğu tekele karşı, 15 bin seyahat acentasının hakkı için verdiği mücadeleden ve seyahat acentalarının varlığından rahatsızdır.

Bunca saldırıya rağmen birliğimizi bozamamanın öfkesi içinde, şahsi ticari işlerimize dahi dört koldan hukuksuzca saldırılara kadar varan onca girişimi sonuç vermeyince, işi 52 yıllık meslek birliğine “kokuşmuş” demeye kadar getirdi.

Bu vesileyle şunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum: TÜRSAB, sektör üzerinde oluşturduğunuz bu tahakküme boyun eğmeyecek, haksız rekabetiniz ve tekelinizle mücadele etmeye devam edecek.

Sayın Bakan şunu bilmeli ki;

Biz turizmi memleket meselesi olarak görüyor ve eleştirilerimizi bu doğrultuda yöneltiyoruz. Yanlışlara bu nedenle karşı çıkıyoruz.

Sayın Bakan, STK niteliğindeki otel derneklerini seviyor ve turizmin asıl temsilcisi olarak göstermeye çalışıyor. Çünkü onlar, büyük yatırımlarının, tesislerinin tepesinde sallanan giyotin nedeniyle, her olumsuz tespitlerinde tepelerine çöküldüğü için ve kendilerini savunacak meslek örgütüne sahip olmadıkları için hiçbir doğruyu dile getiremiyorlar.

Ortak aklın yerine sadece kendi aklını koyan bir anlayışa karşı bildiklerimizi söylemeye, sektörün sesi olmaya, yanıltılmaya karşı doğruları ortaya koymaya devam edeceğiz.

Turizmde herkesin bildiği gerçekleri sağa sola çatarak kapatamazsın!

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devlet aklının doğrunun yanında olacağına inanıyoruz.

Firuz Bağlıkaya

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı

Tayfun Önel’in “Mavinin Sarhoşluğu” Sergisi

İzmir doğumlu, tanınmış Ressam Tayfun Önel, son dönemdeki eserlerini “Mavinin Sarhoşluğu” adlı sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunuyor.


 Sergi, 18 Eylül – 1 Ekim 2024 tarihleri arasında Bodrum’un tarihi Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

“Mavinin Sarhoşluğu” sergisi, Tayfun Önel’in renk, form ve duyguyu ustaca harmanlandığı yeni eserlerinden oluşuyor. Önel, mavi rengin çeşitli tonlarını kullanarak izleyiciyi hem estetik hem de düşünsel bir yolculuğa davet ediyor. Sanatçının otuza yakın eserlerinde yer alan derinlik, izleyiciyi farklı bir anlam arayışına yönlendiriyor.

Tayfun Önel hakkında;

Tayfun Önel İzmir’de doğdu. Marmara Üniversitesi Kamu mezunu olarak öğrenimini tamamladı. Yaşantısını İzmir, İstanbul ve Bodrum da geçirdi. Serbest ticaret içinde uzun yıllar çalıştı. Resme ilgisi çocukluk yıllarına uzanır. Hiçbir dönem resimden kopmadan bugüne gelmiştir. Tayfun Önel uzun yıllar, iş hayatı ve resim tutkusunu birlikte sürdürdü. Önceki dönemlerinde, Şeref Bigalı, Mustafa Akgün, Ramadan Tuzcuoğlu (Ramo) ile çalışmaları ve dostlukları, onların yol göstermeleri, resimlerinde bulunduğu yere gelmesini ve resim karakterinin oluşmasını sağlamıştır. Resimlerinde mavi ve turkuaz ön plana çıkar. Resimlerinde doğa, deniz, hayat konseptlerini canlı, kirletilmemiş ve bir ölçüde vahşi renklerle tuvallere yansıtan sanatçı, 2012 yılından 2021 başına kadar Bodrum da yaşamıştır Önel , 2021 başından itibaren Ayvalık Cunda’ ya yerleşmiş olup, yine deniz, doğa resimlerine, mavilerine, eskiden beri sevdiği bir köşe olan Cunda da devam etmektedir .

Tayfun Önel, modern ve soyut sanatın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınır. Eserleri, çeşitli kişisel ve karma sergilerde sergilenmiş ve birçok ödül kazanmıştır. Önel, Bodrum Art Derneği ve Bodrum Mor Sanat Platformu üyesi olup, sanatında özgün bir dil oluşturarak, izleyicileri duygusal ve görsel deneyime davet eder.

Büyükşehir Fethiye’de İçme Suyu Sıkıntılarını Ortadan Kaldırıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ekipleri yaz aylarında sıklıkla su kesintilerinin yaşandığı Fethiye İlçesi Yeşil Üzümlü Mahallesi Ecebeli mevkiinin su sıkıntısını tamamen ortadan kaldırdı.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından İl genelinde yaşanan su sıkıntıları tek tek ortadan kaldırılıyor. Kentin farklı noktalarında yaptığı çalışmalarla birçok bölgenin kesintisiz su almasını sağlayan ekipler son olarak Fethiye’de çalışma gerçekleştirdi.

Ecebeli Mevkiinin Su Sorunu Ortadan kalktı

Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen su kesintilerinin giderilmesi için Yeşil Üzümlü Mahallesi Ecebeli mevkiinde çalışma başlatan MUSKİ ekipleri bölgeye modüler depo montajı yaptı. 25 metreküp kapasiteye sahip deponun inşası ile birlikte aynı zamanda Ecebeli mevkiine Yeşil üzümlü Mahallesinden su basacak bir pompa montajı da gerçekleştirildi. Proje kapsamında Yeşil Üzümlü Mahallesinden pompa yardımıyla Ecebeli mevkiine montajı yeni yapılan depoya su basılarak evlere aktarılması sağlanıyor. Bunun yanı sıra elektrik sorunu bulunan bölgede ise pompanın çalıştırılabilmesi için jeneratör montajı yapıldı. Bu çalışmaların ardından bölgenin su ihtiyacı tamamen ortadan kaldırıldı.

Ganioğlu, “Artan Su Sıkıntısı MUSKİ’nin Çalışmasıyla Ortadan Kalktı”

40 yıl Fethiye’de oturduğunu son 9 yıldır ise Yeşilüzümlü Mahallesi Ecebeli mevkiinde ikamet ettiğini söyleyen Birol Ganioğlu geldiği günden bu yana yaşanan su sıkıntısının çözüldüğünü söyledi. Ganioğlu, “Ben 40 yıldan fazla bir zamandır Fethiye’de yaşıyorum. Son 9 yıldır ise Yeşilüzümlü Mahallesinin Ecebeli mevkiinde ikamet etmekteyim. Ben buraya 9 yıl önce geldiğimde su sorunu vardı. Gece depo dolardı gündüz o suyu kullanırdık. Bu şekilde sorunu çözüyorduk. Ancak burada yeni evler yapılıp nüfus artmaya başladıkça sıkıntı arttı. Son 3-4 yıldır su sorunu iyice artmaya başladı. Bunun üzerine Üzümlü’den gelen suyun bir pompa ile bize aktarılmasının çözüm olacağı ortaya çıktı. Konulan depo ve pompa ile su geldi. Elektrik sistemi bağlanana kadar jeneratör koydular. Ve artık suyumuz var. Başkan Ahmet Aras’ta bir düşünceyi ve işi takip ederek yıldırım hızıyla yapmak gibi bir özelliği var. Seçildiğin bu yana Fethiye’ye onlarca kez geldi. Diğer ilçelere de de çok sık gittiğini görüyorum. Pek yerinde oturmuyor. Olayları yerinde çözmeye çalışıyor. Bu nedenle kendini tebrik ediyorum” dedi.

Muhtar Cengiz Çatal, “MUSKİ Sorunumuzu Kısa Sürede Çözdü”

Çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Yeşil Üzümlü Mahalle Muhtarı Cengiz Çatal, “Bizim Yeşil Üzümlü mahallesi olarak çok su sorunumuz yok. Ancak kot farkından dolayı yüksek rakımlara suyu basamıyorduk. Onunla ilgili MUSKİ bir plan yapıp çalışma gerçekleştirdi. Kısa zamanda bu sorunu çözdük. Şimdi bölgemizde bir su sıkıntımız kalmadı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Gece Kreşi İçin Ön Talepleri Toplamaya Başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gece kreşi için https://mugla.bel.tr/gecekresi adresinden ön talepleri toplamaya başladı. 


Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışan aileler için Gece Kreşi projesini hayata geçirerek ön talep toplamaya başladı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın önem verdiği konuların başında gelen Gündüz Bakımevleri hizmetine Gece Kreşi projesi de eklendi. Gece vardiyasında çalışan ve çocuklarını bırakacak bir yer bulamayan aileler için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatı ile ‘Gece Kreşi’ projesi hayata geçirildi. Gece Kreşi ilk olarak Menteşe ilçesindeki Emineller Gündüz Bakımevi’nde başlayacak.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Eylül ayı meclis toplantısında gece vardiyasında çalışan anne babalar için başlatacaklarını söylediği Gece Kreşi projesi hayata geçirildi. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlar ön talep toplama adresi olan https://mugla.bel.tr/gecekresi linki üzerinden taleplerini oluşturabilecekler.






Büyükşehirden Her Kapıda Bir Fidan Projesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi “Her Kapıda Bir Fidan” projesi ile ücretsiz fidan dağıtımına başlıyor.


Muğla’da yaşanan orman yangınları, üreticilerin, vatandaşların zarar gören bahçeleri nedeniyle Büyükşehir Belediyesi “Her Kapıda Bir Fidan” projesi başlatarak yangından etkilenen mahalleler öncelikli olmak üzere il genelinde ücretsiz ceviz ve zeytin fidan dağıtımına başlıyor.

Verimli toprakları, başat ürünleri ile tarım kenti olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi üreticilere meyve fidanı desteğine devam ediyor. “Her Kapıda Bir Fidan” projesini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi il genelinde yangınlardan etkilenen mahalleler öncelikli olmak üzere ceviz ve zeytin fidanı dağıtacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde bugüne kadar 258 bin zeytin, kestane, badem, ceviz, keçiboynuzu fidanı dağıtarak yaklaşık 10 bin dekar toprağın fidanlarla buluşmasını sağladı. “Her Kapıda Bir Fidan” projesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar https://mugla.bel.tr/fidantalep linkinden ve 0 (252) 212 62 90 telefon numarasını arayarak başvurularını yapabilecekler.

Başkan Aras; “Yangınlardan sonra topraklarımız tekrar yeşillenecek”

Verimli toprakları ile bir tarım kenti olan Muğla’da üreticilere her alanda destek olmaya devam edeceklerini söyleyen Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras özellikle yangın bölgesindeki arazilerin yeşillenmesi için projeler ürettiklerini belirtti. Başkan Aras; “Muğla’mızda yaşanan yangınlar sonrası ekiplerimizi derhal sahaya göndererek kaybettiğimiz zenginliklerimiz ve üreticilerimizin zararları ile ilgili çalışma başlattık. Özellikle çam balının başkenti olan Muğla’mızda arıcılarımızın kovanları yangınlarda büyük zarar gördü. Büyükşehir olarak arıcılarımıza kovan ve arıcılık malzemeleri desteği vereceğiz. Aynı zamanda meyve fidanı desteği ile de üreticilerimiz yangından zarar gören arazilerinde fidanlarını toprakla buluşturacak. Kaybettiğimiz ormanlarımızı geri getiremesek de kararan topraklarımızı tekrar yeşillendireceğiz.” dedi.






MUSKI Yatağan’da İçme Suyu Depolarını Doldurdu

Kavaklıdere Mesken Muhtarı Şenol Özdemir;

“İçme Suyu depomuz Dolu Vatandaşımız Mutlu”

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü Yatağan Mesken Mahallesinin su kaynaklarında çalışma yaparak 1’er gün dönüşümlü su verilen bölgeye kesintisiz su sağladı. Çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren muhtar Şenol Özdemir, “depomuz dolu vatandaşlarımız mutlu” dedi

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri İl genelinde yaşanan su sıkıntılarını tek tek ortadan kaldırıyor. Son olarak Yatağan’da çalışma yapan ekipler bu kapsamda Mesken Mahallesine ilave su sağlayarak depoların dolmasını ve vatandaşlara kesintisiz su verilmesini sağladı.

Mahalleye 1’er gün Dönüşümlü Su Verilirken Artık Kesintisiz Su Veriliyor

Mesken Mahallesinde su yetersizliğinin yaşanması ve dönüşümlü su verilemeye başlanması üzerine çalışma başlatan MUSKİ ekipleri bölgede içme suyu kaynaklarında inceleme yaptı. Yapılan araştırmanın ardından su kaynaklarının yeterli seviyede olamadığı ve bazı noktalarda tıkanıkların oluştuğu görüldü. Bu nedenle suyun toplanarak içme suyu deposuna aktarılmasını sağlayan kaptajlarda temizlik ve revizyon çalışmaları yapıldı. Buna ek olarak tıkalı noktalar açılarak suyun kaptajlara gelmesi sağlandı. Ayrıca yine farklı noktalardaki kaynak suları yapılan çalışmalarla bir noktaya toplanarak Mesken mahallesine aktarıldı. Ayrıca bölgeye paket arıtma tesisi yapılarak içme suyunun sağlıklı şekilde bölgeye aktarılmasının devamı sağlandı. Tüm bu çalışmalar ile birlikte içme suyu deposunun seviyesi yüzde yüze ulaşarak tam dolulukla hizmet veriyor. Böylelikle mahalleye sağlıklı ve kesintisiz su sağlanarak vatandaşların önemli bir sorunu ortadan kaldırıldı.
 

Muhtar Özdemir, “İçme Suyu Depomuz Dolu”

Su kaynaklarında meydana gelen düşüş nedeniyle mahallelerine gelen suyun yetersiz kaldığına vurgu yapan, Mesken Mahalle Muhtarı Şenol Özdemir, “Mahallemizde önceden su sorunumuz yoktu. Ancak kaynak suyumuz azaldı. Sondajımız vardı ve buradaki su da yetersiz kaldı. İkinci bir sondaj çalışması yaptık ancak elektrik aboneliğimiz bağlanmadığı için kullanamadık. Bunun akabinde sorunumuzu MUSKİ’ye ilettik. Yapılan çalışmalar sonucunda suyu bulduk. Şuanda suyumuz yeterli ve depomuz dolu. Vatandaşlarımız çok memnun. Bu nedenle başta Ahmet Başkanıma, MUSKİ Genel Müdürüme ve emeği geçen tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Zaten bizim Büyükşehir Belediyesi ile irtibatımız çok iyi. Aradığım anda hemen muhatap bularak sorunumun çözümüne ulaşıyorum. Biz zaten hizmetimizin çok büyük kısmını büyükşehirden alıyoruz” dedi.

Mesken köylüsü, Yaşar Genek ise “Şu ana kadar büyükşehir belediyesinin çalışmalarından memnunum. Büyükşehir kurulmadan önce sorunumuz çoktu. Günlerce kazı yapılıyordu. Büyükşehir olunca her şey normale döndü. Şuanda su konusunda sorunumuz ortadan kalktı bu nedenle memnunuz” dedi



Büyükşehir Belediyesi'nden Gaziler Paneli

Muğla Büyükşehir Belediyesi 19 Eylül Gaziler Günü’nde yaşayan kahramanlar gaziler için Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde “Gaziler Paneli” düzenliyor. 

 Muğla Büyükşehir Belediyesi 19 Eylül Gaziler Günü kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” ve “Gazilik” unvanı verilmesinin 103.yılında Büyükşehir Belediyesi uzman isimlerle Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde “Gaziler Paneli” gerçekleştirecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 19 Eylül Perşembe günü Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde düzenleyeceği panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Naci Önal, MSKÜ Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Ayten Kiriş Avaroğulları, MSKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Osman Köse, emekli tarih öğretmeni ve araştırmacı Yılmaz Bozkurt ile panelist olarak katılacak.


Şehit ve Gazi Yakınları Tekne Turunda Bir Araya Geldi

Muğla Büyükşehir Belediyesi gaziler ve şehit yakınları için Akyaka’da tekne turu düzenledi. Aileler Büyükşehir’in düzenlediği tekne turunda bir araya geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesi yaşayan kahraman gaziler için daha önce de Kıbrıs ve Çanakkale gezileri düzenlemişti.





Tiyatrolu Günler 1 Ekim’de Başlıyor

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni sezon tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Sanatseverleri tiyatronun büyülü dünyasıyla buluşturmak için perdelerini açmaya hazırlanan Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni sezon tanıtım toplantısı, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde yapıldı.

Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen Başkan Vekili Genel Koordinatör Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, Yazar, Yönetmen ve Oyuncu Metin Zakoğlu, Şehir Tiyatroları oyuncuları, belediye birim müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni sezonu hakkında bilgilendirmeler yapan Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu şunları söyledi:

“Bodrum Belediye Tiyatrosu bu sene art arda dört oyunla perde açacak. 12 ay perde kapanmayacak. Yazın da bulduğumuz boş alanlarda, parklarda, bahçelerde tüm oyunlarımızı döndüreceğiz. Ekim’den itibaren Bodrumlular tiyatroya doyacak. Bodrum’da tiyatro konuşulacak.” dedi. Zakoğlu, tiyatroyu köylere ve Bodrum’da yaşayan engelli vatandaşlara götürmek istediklerini de vurguladı.

Vekil Çakaloğlu: “Bodrum'da perdeler hiç kapanmasın, sanatın ışığı hep yanımızda olsun.”

Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Bodrum’da tiyatrolu günlerin başlayacağı müjdesini vererek şunlara değindi:

“Yerel yönetimlerin sanatı ve sanatçıyı desteklemesi, kültürel zenginliği sağlayarak yerel kimliği güçlendirir, sosyal sorunları gündeme getirerek toplumda farkındalık yaratmaya yardımcı olur. Bizler aydınlık yarınların oluşması için özenle yolumuza devam ediyoruz. Çağdaş, aydın, yaratıcı ve empati gücü yüksek nesiller yetiştirmek, onları sanatla buluşturmak ve toplumsal refahı yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda en son Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrolarımızda yenilikler yaptık. Sanatın toplumsal refah üzerindeki olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak Bodrum’u bir sanat merkezi haline getirmek istiyoruz. Bodrum'da perdeler hiç kapanmasın, sanatın ışığı hep yanımızda olsun.”

Konuşmaların ardından Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu, basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı. Tanıtım toplantısı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Sezon açılışı 1 Ekim Salı günü Metin Zakoğlu’nun Neşeli Gazino’su ile yapılacak. Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Oyun Programında 1 Aralık 2024 Pazar gününe kadar toplam dört oyun tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Oyun programına www.bodrum.bel.tr adresinden ulaşılabilir.




Çağdaş Bodrum Spor, İlk Maçında Ankaragücü’nü Mağlup Etti!

16 Eylül 2024, GSB Bodrum Kapalı Spor Salonu’nda oynanan Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi 1. Hafta Maçı olan Çağdaş Bodrumspor - MKE Ankaragücü karşılaşması, Bodrumlu basketbol severlerin yoğun ilgisi ve desteğiyle gerçekleşti.

Sahada iki takım da büyük bir mücadele sergilerken, Çağdaş Bodrum Spor, taraftarlarının coşkulu desteğiyle maçı 65-64’luk skorla kazanarak sezona galibiyetle başladı.

Maç öncesinde düzenlenen anlamlı törende, Çağdaş Bodrum Spor Kulübü Başkanı Dağlarca Çağlar, MKE Ankaragücü forması giyen eski Çağdaş Bodrum Spor oyuncularına plaket takdim ederek başarılar diledi.

Eski Oyunculara Anlamlı Plaket

Maçtan önce, şu anda MKE Ankaragücü forması giyen Alperen Demir, Caner Ercan, Hakan Yapar ve Soner Şentürk onurlandırıldı. Başkan Dağlarca Çağlar, bu oyunculara Çağdaş Bodrum Spor’a kattıkları değerler ve Bodrum’a sağladıkları katkılar için teşekkür ederek plaketlerini sundu. Tören, sahada büyük alkış aldı ve sporun birleştirici gücünü bir kez daha gösterdi.
 

Başkan Dağlarca Çağlar, plaket takdiminde şunları söyledi:

“Bu sahada daha önce mücadele eden ve Bodrum’un basketbol ruhuna büyük katkı sağlayan bu değerli oyunculara teşekkür ediyorum. Her biri kariyerinde önemli adımlar attı ve onları burada görmek bizim için bir gurur kaynağı. Gelecek maçlarında da başarılar diliyorum.”
 

Periyot Sonuçları:
 

1. Periyot: 12-18

2. Periyot: 34-32

3. Periyot: 43-51

4. Periyot: 65-64 (Çağdaş Bodrum Spor galibiyeti) 

Maç Sonu Değerlendirmesi:
 

Başantrenör Erhan Ernak, maç sonunda yaptığı açıklamada takımın gösterdiği performanstan duyduğu memnuniyeti dile getirdi:

“Sezonun ilk maçı ve tabii ki hedefimiz galibiyetti. Ancak maçın içinde planladığımız her şey istediğimiz gibi gitmedi. Rakibimiz çok iddialı ve güçlü bir kadroya sahip bir takım. Maalesef maç sırasında takım kaptanımız Hadi Özdemir’i sakatlık nedeniyle kaybettik, bu da oyun planımızı etkiledi. Ancak sezon başında bu takımın 40 dakika boyunca elinden gelenin en iyisini yapacağına dair size bir söz vermiştim. Bugün de büyük bir geri dönüşle, enerjimizle galibiyeti elde etmeyi başardık.”
 

“Özellikle taraftarımıza canı gönülden teşekkür etmek istiyorum. Maçın her anında, önde de olsak, geride de olsak bizi 40 dakika boyunca desteklediler. Bu galibiyetin en büyük payı onlara ait. Taraftarımızın desteğiyle sahada elimizden geleni ortaya koyduk ve galibiyeti aldık
 

Öne Çıkan Oyuncu Performansları:

• Fatih Cantitiz: 15 sayı ile takımına büyük katkı sağlayan Cantitiz, özellikle kritik anlarda attığı sayılarla galibiyetin mimarlarından biri oldu.

• Murat Can Esen : 13 sayı ile takıma enerji katan Esen, hücum organizasyonlarında etkili pas dağıtımıyla takım arkadaşlarını destekledi.

Taraftarın Coşkusu ve Desteğiyle İlerliyoruz
 

Kulüp Menajeri Onur Aksoy, maç sonrasında taraftarların verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

“Bodrum’da, kendi evimizde oynadığımız bu karşılaşmada taraftarlarımızın desteği mükemmeldi. Sahada onların coşkusunu hissetmek bizim için büyük bir motivasyon kaynağı. Galibiyetle başladık, ancak bu daha başlangıç. Sezon boyunca aynı enerjiyle yolumuza devam edeceğiz.”
 

Maç Sonu Analizi:
 

Sezona galibiyetle başlayan Çağdaş Bodrum Spor, MKE Ankaragücü gibi zorlu bir rakibe karşı gösterdiği mücadele ile büyük bir moral kazandı. Taraftarların desteği ve takımın sahadaki kararlılığı, sezonun geri kalanında daha büyük başarılar için umut verdi. Eski oyunculara verilen plaket töreni ise sporun birleştirici gücünü ve Bodrum’un basketbola olan sevgisini bir kez daha ortaya koydu.
 

“Evimiz Bodrum, Takımımız Çağdaş Bodrum Spor!”






Bodrum Moto Fest Trafo Kafede Düzenlenen Lansman ile Tanıtıldı

Bodrum Moto Fest Trafo kafede düzenlenen lansman ile Bodrum protokolüne tanıtıldı. Yapılan toplantıya, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediyesi Başkan yardımcısı Tanju Aksu, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Darendeli, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Kurgan, TMF yönetim kurulu üyesi Faysal Şefkatlioğlu ve basın mensupları katıldı.

Organizasyonu düzenleyen Bodrum Sıcak Haber imtiyaz sahibi Selim Turan festival ile ilgili bir konuşma yaptı. Turan konuşmasında şunları dile getirdi. “Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Bodrumumuzun değerli sivil toplum kuruluşu yetkilileri, değerli katılımcılar, kıymetli motor tutkunları, Bodrum sevdalıları ve çok kıymetli gazeteci meslektaşlarım. 

Hepinizi Bodrum’un eşsiz atmosferinde, Uluslararası Bodrum Motofest'tin ‘Basın Lansmanında’ ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Bugün burada, sadece bir motor festivali için değil, Bodrum’un büyüleyici güzelliklerinin, misafirperverliğinin ve turizmdeki yükselen değerinin kutlanacağı benzersiz bir etkinlik için toplandık. Bodrum, Ege ve Akdeniz'in incisi olarak yalnızca denizi, güneşi ve tarihiyle değil, kültürel etkinlikleriyle de dünya çapında bilinen bir turizm cenneti haline gelmiştir. Turizmdeki bu büyük potansiyel, böylesine uluslararası bir organizasyonla daha da güçleniyor. Uluslararası Bodrum Motofest, yalnızca motor sporlarının adrenalin dolu dünyasını yaşatmakla kalmıyor, aynı zamanda Bodrum’un adını uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde duyuruyor. Bu etkinlik, Bodrum’un turizmine yepyeni bir enerji katacak ve bu güzel şehrin cazibesini daha da artıracaktır. Bodrum Motofest, hız ve heyecanın buluşma noktası olarak motor sporları tutkunlarını bir araya getirirken, aynı zamanda Bodrum’un kültürel ve turistik değerlerini de gözler önüne seriyor. Her birimiz, bu festival sayesinde Bodrum’un uluslararası platformda nasıl bir marka haline geldiğine şahit olacağız. Turizm sektöründe elde ettiğimiz başarılar, Motofest gibi organizasyonlarla daha da anlam kazanıyor ve Bodrum’u dünya sahnesine taşıyor.

Festivalimizin, motor sporlarına olan tutkunuzu pekiştirmesini, yeni dostluklar kurmanıza vesile olmasını ve unutulmaz anılarla dolu bir etkinlik yaşamanızı diliyorum” dedi. Toplantı toplu resim çekiminin ardından sona erdi.

Çağdaş Bodrum Spor, Sezona Hazır

Çağdaş Bodrum Spor, 2024-2025 sezonunun ilk resmi maçında kendi sahasında Ankaragücü’nü ağırlamaya hazırlanıyor.

 

16 Eylül 2024 Pazar günü saat 16.00’da GSB Bodrum Kapalı Spor Salonu’nda oynanacak karşılaşma, büyük bir heyecanla bekleniyor. Bodrumlu basketbol severler için sezonun açılış maçı, takımla yeniden buluşma fırsatı olacak. Karşılaşma TRT Spor ekranlarından canlı olarak yayımlanacak.
 

Kulüp Menajeri Onur Aksoy’dan Taraftarlara Davet
 

Çağdaş Bodrum Spor Kulübü Menajeri Onur Aksoy, taraftarları bu önemli karşılaşmaya davet ederek şunları söyledi:

“Takımımız, uzun bir aradan sonra yeniden evinde oynayacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bodrum’un enerjisi ve taraftarlarımızın coşkusu bizim için her zaman büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Tüm taraftarlarımızı, bu özel günde takımımızı desteklemeye, salonu doldurmaya davet ediyoruz. İlk maçımızda hep birlikte olalım ve bu sezonun başlangıcını coşkuyla yapalım.”  

Başkan Dağlarca Çağlar: “Sahamıza Dönmenin ve Geleceğe Yeniden Yön Verecek Olmamızın Gururunu Yaşıyoruz”
 

Kulüp Başkanı Dağlarca Çağlar, takımlarının kendi sahasında tekrar mücadele edecek olmasının yanı sıra kulübün altyapıya verdiği önemi ve uzun vadeli hedeflerini şu sözlerle dile getirdi:

“Geçtiğimiz sezonun zorlu süreçlerinden sonra yeniden Bodrum’da, kendi sahamızda taraftarlarımızın önünde oynamak, tarif edilemez bir mutluluk. Taraftarlarımızla buluşmak ve Bodrum’da basketbolu yeniden burada, kendi evimizde izleyecek olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu sahaya geri dönmek ve Bodrum’un basketbol tutkusunu yeniden yaşamak için sabırsızlanıyoruz. Taraftarlarımızın desteğiyle bu sezon daha güçlü ve başarılı bir şekilde sahada olacağız. Hep birlikte yeni bir hikaye yazmaya başlıyoruz.”
 

Önemli Maç Öncesi Başkan Dağlarca Çağlar Takımını Ziyaret Etti Sezonun ilk resmi maçı öncesinde, Başkan Dağlarca Çağlar, Çağdaş Bodrum Spor’un antrenmanını ziyaret ederek takımı yakından izledi. Antrenman sırasında oyuncular ve teknik ekiple birebir sohbet eden Çağlar, takımın hazırlıklarını değerlendirdi. Başkan, sporcuların gösterdiği özveri ve disiplinli çalışma temposundan memnun olduğunu belirterek, yaklaşan Ankaragücü karşılaşması için başarılar diledi.
 

Başkan Dağlarca Çağlar, takıma olan güvenini vurgulayarak şunları söyledi:

“Takımımızın hazırlık sürecini yakından takip ediyorum ve sahadaki azim ve mücadele ruhundan çok memnunum. Her bir oyuncumuz bu sezon Bodrum’u gururlandırmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor. Sizlere inanıyorum ve sizlerle birlikte bu yolda büyük başarılara imza atacağımıza eminim.”
 

Sporculara, teknik ekibe ve tüm kulüp çalışanlarına sağlıklı ve sakatlıksız bir sezon dileyen Çağlar, Ankaragücü maçı öncesi moral vererek antrenmanı tamamladı. Başkan, “Bu zorlu mücadelede taraftarlarımızın da desteğiyle sahadan galibiyetle ayrılacağınıza inanıyorum,” diyerek takımını motive etti.

Başkan Çağlar, Bodrum halkına gösterdikleri ilgi ve destek için de özel bir teşekkür iletti:

“Bodrum halkına, takımımıza olan ilgileri ve desteği için gönülden teşekkür ediyorum. Taraftarlarımızın her zaman yanımızda olması bizim için en büyük motivasyon kaynağıdır. Onların coşkusunu bu sezon da sahada hissedeceğimizden hiç şüphem yok.”

Başkan Çağlar, sporcularına ve teknik ekibe başarılar dileyerek şu sözlerle temennide bulundu:

“Tüm sporcularımıza ve teknik ekibimize başarılı ve sakatlıksız bir sezon diliyorum. Bu yolculukta hep birlikte, dayanışma içinde büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Herkesin sağlıklı ve güçlü bir sezon geçirmesini temenni ediyorum.”
 

Ankaragücü ile Zorlu Bir Karşılaşma
 

Sezonun ilk resmi karşılaşmasında Ankaragücü gibi şampiyonluk hedefleyen bir takımla karşılaşacak olan Çağdaş Bodrum Spor, zorlu bir mücadeleye hazır. Ankaragücü, güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bir ekip ve bu karşılaşma, Bodrum ekibi için büyük bir sınav olacak. Ancak ev sahibi avantajı ve taraftar desteği, Çağdaş Bodrum Spor’un bu maçta etkili olmasına olanak sağlayacak.



Başkan Aras Büyükşehir Belediyelerinde Bir İlki Başlatıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışan aileler için Gece Kreşi projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın önem verdiği konuların başında gelen Gündüz Bakımevleri hizmetine Gece Kreşi projesi de ekleniyor. Gece vardiyasında çalışan ve çocuklarını bırakabilecek bir yer bulamayan aileler için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatı ile ‘Gece Kreşi’ projesi çalışmaları başlatıldı.

Seçim öncesi verdiği vaatleri yerine getirmeye devam eden Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Eylül ayı Meclis toplantısında Yatağan’a kreş açılması için çalışmaların tamamlandığını söyledi. Tasarruf tedbirlerinden dolayı yeni bir bina yapılamadığına değinen Başkan Ahmet Aras, “Mevcut binalarımızda yapacağımız düzenlemeler ile ihtiyacı olan yere gündüz bakımevleri kazandırıyoruz. Bunun ilkini de Yatağan ilçemizde yaptık. Haşmet Işık Yüzme Havuzunda kullanılmayan atıl bir alan vardı. Bu alanı tadilat ile gündüz bakımevine çevirdik. Burası da çok yakında faaliyete geçmiş olacak.” dedi.

Başkan Aras; “Aileler çocuklarını gündüz de gece de güvenle bırakabilecekler”

Başkan Aras, Eylül ayı Meclis toplantısında Türkiye’de büyükşehir belediyelerinde ilk olacak Gece Kreşi projesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Muğla’da gece çalışan vatandaşların çocuklarını güvenle bırakabileceği bir yer olmadığını tespit ettiklerini belirten Aras, bu aileler için gece kreşi projesinin hayata geçmesi talimatını verdiğini açıkladı.

Gece vardiyasında çalışan ailelerin çocuklarını güvenle bırakabileceği bir yer oluşturacaklarını söyleyen Başkan Aras, “"Gece çalışan karı-koca doktor, hemşire ya da işçilerimiz var. Bu aileler çocuklarını bırakacak yer bulamıyor. Mevcut kreşlerimizi düzenleyerek gece de hizmet vermesini sağlayacağız. Bu uygulamayı ilk olarak Menteşe ilçemizde başlatacağız ve ihtiyaçlara göre diğer ilçelere yayacağız. Gece vardiyasında çalışanlar da çocuklarını güvenle bırakabilecek. Bu hizmetin çalışan aileler için iyi bir hizmet olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.


Bodrumspor’un Amigosu Doğan Yıldırım Silahla Ayağından Vuruldu

Bodrum Futbol Kulübünün Tribün lideri ve Amigosu Doğan Yıldırım silahlı saldırıda yaralandı.

Bodrum Hasan Reşat Öncü Caddesindeki Asi Tayfa’ya Ait Dernek Binasında gerçekleşen saldırı dün akşam saatlerinde meydana geldi. Akşam saatlerinde dernek binasına gelen saldırganlar Doğan Yıldırım’la bir tartışma yaşadı. Tartışmanın ardından Yıldırım sopa ile darp edildi. Saldırganlar tarafından silahla ateş edildi. Ayağına isabet eden kurşun ile yaralanan Yıldırım ambulansla hasteneye kaldırıldı.
Saldırganlar polis ekiplerince gözaltına alındı.

Başkan Bülent Ersoy Sahnesinde Zeybek Oynadı

Bodrum’un en güzel zamanı olan sarı yaz döneminde açılış yapan Chan Yalıkavak, misafirlerine Bülent Ersoy ile görkemli bir gece yaşattı. 

 60. sanat yılında 250 kişilik mekanı hınca hınç dolduran ve üç saati aşkın bir süre yorulmadan sahnede kalan Bülent Ersoy kendisini yalnız bırakmayan hayranları için “ herkesin mekanlarını kapattığı bir dönemde sevenlerimin beni yalnız bırakmaması beni çok onure etti” dedi.

BÜLENT ERSOY SAHNESİNDE ZEYBEK

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci sanatçının sahnesine yeni doğum yapan eşi Sezil Mandalinci ile katılırken ilerleyen saatlerde genç belediye başkanı, sahnede ünlü sanatçının elini öperek zeybek oynadı.

SEÇİLEN TÜRKİYE GÜZELİNİ “ŞABANİYE” YE BENZETTİ.

Sahne öncesi verdiği röportajda yeni seçilen Türkiye güzeli İdil Bilgen için fikri sorulan Bülent Ersoy “ Kızcağız biraz Şabaniye’ ye benziyor çok erkek suratlı. Ben daha kadın hatlarını seviyorum. Benim için güzel kadın Sibel Can’dır. Saç telinden ayak tırnağına kadar kadındır.” Dedi.





Erasmus Öğrencileri ile Kıyı Temizliği

Bodrum Belediyesi, Erasmus öğrencileriyle Bitez sahilinde kapsamlı temizlik çalışması yaptı.

Bodrum Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle 13 Eylül Cuma günü, Bitez’de kapsamlı temizlik çalışması düzenlendi. Etkinlikte çeşitli ülkelerden Bodrum'a gelen Erasmus öğrencileri tarafından kıyı temizliği gerçekleştirilirken Bodrum Belediyesine bağlı gönüllü dalış ekipleri de deniz dibini temizledi.

Etkinliğe Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen Başkan Yardımcısı Tanju Aksu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, belediye birim müdürleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezleri ekibi, Bodrum ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullar ile Erasmus programından öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Temizlik çalışmasında denizden 120 kilogram atık çıkarılırken kıyıdan da 55 kilogram atık toplandı. Atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı önünde sergilenerek toplanan atıkların bir kısmı farkındalık oluşturmak için Bitez Üç Fidan Parkına yerleştirilen Atık Malzeme Depolama Heykeline atıldı. Kalan atıklar ise geri dönüşümü yapılmak üzere Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine götürüldü.

Farkındalık oluşturmak adına güzel bir çalışma yapıldığını belirten ve verdikleri destekten dolayı Erasmus öğrencilerine teşekkür eden Belediye Başkan Yardımcısı Tanju Aksu, “Geldikleri ve bize destek verdikleri için hepsine teşekkür ederiz. Her zaman dediğimiz gibi keşke bu görüntüler olmasa. Ama maalesef oluyor. Biz de temizlemeye, atmamaları için uyarmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz yapılan etkinlikle ilgili şunları söyledi:

“Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Erasmus Projemiz kapsamında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden İspanya, İtalya, Fransa ve Trabzon’dan gelen iki kurumumuzla çevre, kıyı temizliği yaptık. Asıl konumuz sürdürülebilir çevre. Bu çalışmalarda bize destek veren Bodrum Belediyesine teşekkür ediyoruz. Çok güzel ve verimli bir çalışma oldu.”

Temizlik İşleri Müdürü Serdar Kaya çalışma ile ilgili “Amacımız farkındalık yaratmak. Her yaştan, her milletten, Bodrum’a gelen herkesin farkındalığını artırmak.” dedi.

Program, toplu fotoğraf çekimi ve Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan hediyelerin dağıtılmasıyla son buldu.

ERASMUS+ projesi 6.LTT hareketliliği, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında 2022-1-TR01-KA220-SCH-000086635 numaralı ve ST.art: Integrating Arts into Subjects for a better Sustainable Quality of Education başlığında yürütülüyor.

Sosyal Hizmet Atölyeleri Sosyalleşme ve Yetenek Gelişimine Katkı Sağlıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan sosyal hizmet atölyelerinde çocuk, yaşlı ve engelli bireyler verimli zaman geçirmelerinin yanı sıra sosyalleşme imkanı da buluyor.

 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen sosyal hizmet atölyeleri, çocuklar, yaşlılar ve engelli bireyler için sosyalleşme ve yetenek geliştirme fırsatları sunuyor. Menteşe ilçesindeki Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, Gözcüler Evi ve Bodrum Turgutreis Yaşam Merkezi'nde faaliyet gösteren atölyeler, kişilere hem verimli vakit geçirme hem de yeni yeteneklere sahip olma imkanı sağlıyor.
 

Atölyelerde Yaratıcı Drama, Masal Anlatıcılığı, İngilizce, Satranç, Akıl ve Zekâ Oyunları, Müzik, Resim, Heykel, Mozaik, Seramik, Ahşap Boyama, Kağıt Sanatları ve Okul Öncesi Sanat Etkinlikleri gibi geniş bir yelpazede uzmanlarla çalışmalar düzenleniyor. Katılımcılar bu sayede hem keyifli vakit geçiriyor hem de farklı alanlarda gelişme fırsatı buluyor.

Gözcüler Evi Sosyal Hizmet Atölyeleri ile Renklendi

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2024 yılı Ağustos ayında faaliyete geçirilen Menteşe ilçesindeki Gözcüler Evi sosyal hizmet atölyelerine ev sahipliği yapmaya başladı. Gözcüler Evi’nde düzenlenen 45 atölye çalışmasından toplam 253 çocuk yararlandı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi ve Gözcüler Evi sosyal yaşam atölyeleri için bin 645 kişi üye olurken, bu merkezlerde düzenlenen atölyelere toplamda 7 bin 607 kişi katılım sağladı. Bodrum Turgutreis Yaşam Merkezi'ndeki atölyelere ise 3 bin 508 kişi katıldı.
 

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bu sosyal hizmet atölyeleri, vatandaşların yeni hobiler kazandırmak sosyal hayatlarını zenginleştirilmesini hedefliyor. Eğitici ve eğlenceli atölyelerle katılımcılar hem gelişiyor hem de toplumsal bağlarını güçlendiriyorlar.




Büyükşehir Belediyesinden Çalışanlara Yüzde 10 İyileştirme

Muğla Büyükşehir Belediyesi 4 bin 670 çalışanın yevmiyelerine yüzde 10 iyileştirme yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras “Malum enflasyonist ortamda ücretler çok çabuk erimeye başladı. Zaman zaman güncellenmesi gerekiyor. Emekçi arkadaşlarımızın yevmiyelerine yüzde 10 iyileştirme yaptık” dedi.
 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel İş Muğla 2 Nolu Şube yönetimi arasında hazırlanan ek protokol kapsamında Büyükşehir iştirakleri MUBEP, MUTTAŞ, MUSKİ ve Büyükşehir kadrolu işçileri kapsayan toplam 4 bin 670 çalışanın yevmiyelerine yüzde 10 oranında iyileştirme yapıldı.
 

Buna göre fazla mesai ve ikramiyeler hariç yüzde 10 yevmiye zammı ile birlikte 30 bin 50 TL olan en düşük maaş 1930 TL zamla 31 bin 980 TL, 40 bin 275 TL olan en yüksek maaş 2 bin 952 TL zamla 43 bin 228 TL’ye yükseldi. İşçi maaşlarına yapılan yüzde 10’luk zam geriye dönük olarak 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak ve temmuzdan itibaren farklar çalışanların hesabına yatırılacak.
 

DİSK Genel İş Muğla 2 Nolu Şube Başkanı Heybet Özman “Değerli Başkanımız Sayın Ahmet Aras ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda tüm işçi kardeşlerime eğitim öğretim yılına katkı ve yükselen vergi dilimlerinin altında ezilmememiz için bizlere yapmış olduğu ek protokolden dolayı tüm işçi kardeşlerim adına canı gönülden teşekkür ederim” dedi.
 

Başkan Aras “Enflasyonist Ortamda Ücretler Çok Çabuk Erimeye Başladı
 

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras “Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile DİSK Genel İş Muğla 2 Nolu Şubemiz arasında MUBEP, MUTTAŞ, MUSKİ ve kadrolu işçilerin yüzde 10 yevmilerinde iyileştirme protokolünü imzaladık. Malum enflasyonist ortamda ücretler çok çabuk erimeye başladı. Zaman zaman güncellenmesi gerekiyor. Aralık ayında yeniden oturup önümüzdeki yılın toplu sözleşmesini yapacağız. O zamana kadar da eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte emekçilerimiz için iyileştirme ön gördük. Muğla’ya birlikte hizmet ettiğimiz emekçi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Onlar her şeyin en iyisini hak ediyor. Bizler de onlar için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.



Ünlü Sanatçı Hakan Girit’ten öğrencilere armağan

Bodrum’da yaşayan ünlü sanatçı Hakan Girit, okulların açılmasıyla tüm platformda yer alan “Okul Yolu” adlı single’ını öğrencilere hediye ettiğini söyledi.



Yaklaşık 35 yıldır devam eden müzik yolculuğunda, sayısız TV ve Radyo programı, albüm ve single çalışmaları ile yüzlerce konser, festival ve turnelerde yer alıp, bir çok uluslararası otelin gala gecelerinde sahne alan ünlü sanatçı Hakan Girit, okulların başlamasıyla “OKUL YOLU” adlı parçasını öğrencilere armağan etti. Tüm dijital platformlardan dinlenebilecek şarkı, yayınlandığında müzikseverlerin büyük ilgisini çekmiş, binlerce kez dinlenmişti.


Söz ve müziği Cem Bezeyiş’e ait olan çalışmanın kendisi için çok özel olduğunu söyleyen Hakan Girit; ‘Müzik çalışmalarım Bodrum’da devam ediyor. Deneyimli müzisyen arkadaşlarımla gerek yeni çalışmalarım, gerekse sahne performanslarımızın bu kadar ilgi görmesi beni çok heyecanlandırıyor. Okulların açılmasıyla ‘Okul Yolu’ adlı şarkımı tüm öğrenci arkadaşlarıma hediye ediyorum. Yeni çalışmalarımız ve sürprizlerimizle müzik sever dostlarımızın karşısında olacağız” dedi.

Büyükşehir’den Vatandaşlara Evde Sağlık Paketi

Muğla Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri yanında diyetisyen ve psikolog görüşmeleri ile vatandaşların evlerine misafir oluyor.
 

 

Muğla’nın 13 ilçesinde vatandaşların huzuru, sağlığı için çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi evde bakım hizmeti ile birlikte diyetisyen ve psikolog desteği ile de vatandaşları evlerinde ziyaret ediyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçede yürüttüğü evde bakım hizmetlerini aralıksız sürdürüyor. Bugüne kadar 24 bin 275 hanede vatandaşlara toplamda 396 bin 435 sağlık hizmeti sunuldu. Evde bakım projesi kapsamında uzman ekipler cerrahi operasyonlardan sonra bakıma ihtiyaç duyan, ortopedi ve travmatoloji, tansiyon, diyabet, nörolojik bir hastalığı bulunan kişiler, felçli bireyler, ileri yaştaki bireyler, engelli bireyler, pansuman ve enjeksiyon gibi yara bakımına ihtiyaç duyan kişilerin yanlarında oluyor. Ekipler sonda, kateter uygulamaları, kolostomi, stoma bakımı, pansuman, yara bakımı, tansiyon, kan şeker ölçümü, sağlık danışmanlığı, bakıcı ve hasta bakımı eğitimi, reçete yazımı gibi hizmetleri vatandaşların evlerinde veriyor. Ayrıca ekipler talep doğrultusunda yatağa bağımlı ve sağlık sorunu yaşayan vatandaşların saç-sakal tıraşı, vücut bakımı ve banyo gibi ihtiyaçlarını da karşılıyor.
 

Diyetisyen ve Psikolog Görüşmeleri de Evlerde yapılıyor
 

Muğla Büyükşehir Belediyesi evde bakım hizmetlerine diyetisyen ve psikolog görüşmesini de ekleyerek vatandaşlara destek oluyor. Evde bakım hizmetinden yararlanan vatandaşlar uzman diyetisyen ve psikolog görüşmelerini de evlerinden yapabiliyor. Büyükşehir Belediyesi sağlık hizmetleri, 84 kişilik uzman ekip ve 30 araçla çalışmalarını sürdürüyor. Evde bakım hizmeti ile bugüne kadar 84 bin 463 genel bakım, 667 hekim muayenesi, 69 reçete yazımı, 702 psikolog görüşmesi ve 172 diyetisyen görüşmesi yapıldı.

Başkan Aras Fransa’dan Güçlü İşbirliği Projeleri ile Döndü

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras 9-11 Eylül tarihleri arasında Fransa’da çeşitli temaslarda bulundu. 

Dünya Kenti Muğla vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras tarım, turizm, altyapı, iklim krizi, denizcilik, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularında Fransa’da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Fransa ziyareti Côte d’Azur Bölgesi’nde sürdürülebilir tarım, turizm ile iklim krizi karşısında geliştirilecek ortaklık ve işbirlikleri çalışmaları ile başladı. Organik tarım, zeytincilik ve üzüm bağları hakkında Aix-en-Provence bölgesinde bilgi sağlayıcı toplantılar gerçekleştirildi ve bu çalışmalar yerinde incelendi. Kent diplomasisi konusunda Başkan Aras Fransa’nın Nice şehri belediye başkan yardımcısı, Côte d’Azur Metropolü Başkan Yardımcısı, Euromed Şehirler Ağı Başkan Vekili ve AVITEM (Sürdürülebilir Akdeniz Şehirleri ve Bölgeleri Ajansı) Başkanı Agnès Rampal ile bir görüşme gerçekleştirdi. Akdeniz’e komşu, birbirine coğrafi olarak benzeyen iki şehir arasında turizm, sürdürülebilirlik, iklim krizi, denizcilik, bio-çeşitliliğin korunması, çevre koruma ve kent planlaması üzerine görüşmeler yapıldı. Yine Kent diplomasisi konusunda turizm ve uluslararası ilişkilerden sorumlu Cannes Belediye Başkan yardımcısı Thomas de Parente ziyaret edilerek turizm, denizcilik, yatçılık, yenilebilir enerji, sürdürülebilirlik, kültür turizmi, turizmi tüm yıla yaymak, kültürel ve sosyal ilişkiler geliştirmek gibi alanlarda Muğla ile Cannes arasında işbirlikleri oluşturma ele alındı. İki belediyenin Dış İlişkiler ekiplerinin koordinasyonunun hızlıca sağlanması hususunda anlaşıldı. Cannes’de 2024 Yatçılık Fuarı da ziyaret edilerek Türkiye’den katılan firmalarla görüşüldü.

Akıllı Kent Uygulamaları İçin Çalışma ekipleri Oluşturulacak

Fransa ziyaretleri kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Sophia-Antipolis Teknoloji Bölgesi Gelişim Direktörü ile görüşme yaparak akıllı kentler, yapay zeka, sağlık, akıllı-sürdürülebilir denizcilik, temiz-yeşil enerji ve siber güvenlik gibi çok önemli alanlarda uygulama örnekleri hakkında çok kapsamlı sunuma katıldı. Başkan Aras Antibes Belediye Başkanı Jean Leonettı’yi de ziyaret etti. Görüşmede su yönetimi, akıllı kent uygulamaları, teknolojik işbirlikleri üzerinde duruldu ve çalışma ekiplerinin oluşturulması kararlaştırıldı.

MUSKİ ile Avrupa’nın En Büyük Atıksu Geri Dönüşüm Tesislerinden biri olan Haliotis 2 arasında İşbirliği yapılacak

Çevre Koruma, Sürdürülebilirlik ve Geri Dönüşüm konularında Nice’de Haliotis 2 Atık Su Geri Dönüşüm Tesisi Ziyareti gerçekleştirildi. Nice Haliotis 2, Avrupa'nın en büyük atık su geri dönüşüm tesislerinden biri olarak çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük bir öneme sahip. Tesis, atık suları arıtıp yeniden kullanıma kazandırarak hem su kaynaklarını koruyan hem de Akdeniz'in ekosistemini olumsuz etkileyebilecek atık su deşarjını en aza indiren bir tesis olarak biliniyor. Bu ziyaretle MUSKİ ile Nice Haliotis 2 Tesisi arasında işbirliği çalışmalarının temeli atıldı. Fransa ziyaretinin son gününde de Eau d’Azur Misyon Uzmanı Timur Aksanal’ın sunumu dinlendi ve çok detaylı bir saha gezisi gerçekleştirildi.

Başkan Aras; “Dünya Kenti Muğla vizyonumuz ile çalışmalarımız devam edecek”

Akdeniz’e kıyısı olan, iklimi, coğrafyası ile Muğla’ya çok benzeyen Fransa’nın Nice, Cannes gibi şehirlerini ziyaret ederek birçok konuda işbirliği için temeller attıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ziyaretlerin çok verimli geçtiğini Dünya Kenti Muğla vizyonu için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Başkan Aras; “Fransa’da organik tarım, yenilenebilir enerji, özellikle atık suları arıtarak yeniden kullanıma kazandıran tesisler gibi birçok farklı konuda yararlı ziyaretlerde bulunduk. Tüm bu çalışmaları sahada görme ve inceleme fırsatı bulduk. Özellikle coğrafi olarak Muğlamıza benzeyen, tarımda, turizmde söz sahibi şehirlerle işbirliği yapacağız. Dünya Kenti Muğla vizyonumuz doğrultusunda ziyaretlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek.”



Çöpten Üretilen Elektrik 976 Bin 934 Hanenin Aylık Tüketimine Eşit

Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde kurduğu Biyokütle Enerji Tesisleri ile bugüne kadar çöpten 244 Milyon 233 bin 516 kilowatt elektrik üreterek 976 bin 934 hanenin aylık elektrik tüketimine eş değer elektriği çöpten karşıladı.


Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde Fethiye, Ortaca, Marmaris, Menteşe ve Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde toplam 12 megawatt kurulu güce sahip Biyokütle Enerji Tesisleri’nde elektrik üretimine devam ediyor.

2018 yılında bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi Biyokütle Enerji Tesisleri çöpten 537 Milyon TL değerinde olan 244 Milyon 233 bin 516 kilowatt elektrik üretti. Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten ürettiği elektrik bir hanenin aylık elektrik tüketimi 250 kwh olarak kabul edildiğinde 976 bin 934 hanenin aylık tükettiği elektriği karşılıyor. Ayrıca Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde oluşan 122 Milyon 402 Bin 388 metreküp metan gazı elektrik üretiminde kullanılarak atmosfere salınımı engellendi. Böylece fosil yakıtla çalışan enerji üretim tesislerinin (termik santrallerin) yüklerini azaltarak atmosfere salacağı sera gazı emisyonu azaltıldığı gibi atmosfere karışacak olan metan gazının elektrik üretiminde kullanılması ile iklim değişikliği azaltımına katkıda bulunuldu.





TMMOB'den Adalıyalı'daki tahsise büyük tepki

TMMOB Bodrum İnceleme ve Koordinasyon Kurulu tarafından Adalıyalı hakkında basın açıklaması yapıldı, meslek odaklarının ve STK’ların katıldığı bir basın açıklaması TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bodrum Temsilciliği’nde gerçekleşti, basın açıklaması şöyle;

"Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği Anonim Şirketi tarafından Muğla İli, Bodrum İlçesi, Çiftlik Mahallesi, Adalıyalı Mevkii, 308 Ada, 1 ve 4 Parselde 124.021,35 m2'lik tapulu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan Turizm Yatırımı Belgesi’ne göre toplamda 325 oda 750 yatak (275 oda (2 yatak), 3 bedensel engelli (2 yatak), 6 villa (4 yatak), 3 apart villa (6 yatak) ve 38 aile odası (4 yatak)) kapasiteli 5 yıldızlı "MAXX ROYALBODRUM OTEL" kurulup işletilmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında daha önce 490 oda ve 1000 yatak kapasiteli Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş, 20.11.2014 Tarih ve E-2014886 sayılı ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmıştır. Söz konusu proje ve yer aldığı alanla ilgili Tahsis, İmar Planları ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararına dair yargının iptal kararlarına rağmen ÇED süreci başlatılmış, ÇED süreçlerinden 08/05/2019 tarihinde düzenlenen Halk Katılım Toplantısı sonrası yapılan İDK toplantısı ardından gelinen aşamada;

124.021,35 m2'lik tapulu alanda toplamda 325 oda olarak revize edilen projenin ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılmıştır.

Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda e-ÇED sistemi üzerinden ÇED Yönetmeliği Ek-1 kapsamında sunulan 325 oda olarak revize edilen projeye 24.07.2024 tarihinde Nihai rapor oluşturularak uygun görüş verilmiştir.



İlan edilen ÇED dosyası üzerinde yaptığımız incelemede tespit ettiğimiz hususların mevzuat ve genel hukuki uygunsuzlukları nedeniyle ÇED Dosyasının iptali talebiyle yargıya başvurma zorunluluğu doğmuştur.

1- Proje alanı incelemesi üzerinden 5 yıl geçmiş, 4 yıl önce yapılan halkın katılımı toplantısının projeye olacak katkısı ayrıca tartışılmamıştır. “Proje faaliyeti kapsamında Arka plan gürültü ölçümleri Ekim-2019 tarihinde proje alanı çevresinde 4 noktada yapılmıştır. Gürültü ölçümlerinin üzerinden 5 yıl geçmiş olup, mevzuatınca 5 yılı geçen değerlendirmenin güncellenmesi gerekmektedir.

2- Alanın bozuk maki olduğu ifade edilmekte ve alan içerisinde önemli görülen ağaçların kayıt altına alındığından bahsedilmektedir. Rölevi alacak kadar önemli ağaçların olduğu ifade edildiği halde neden sadece makilik olduğu belirtilmiştir. Ağaçların önem durumunu kimin belirlediği, kimin neden kayıt altına alındığı belirtilmediğinden yanıltıcı bilgiler verilmiştir.

3- Tahmini proje bedeli 265.675.303,42 TL 'dir” denilmektedir. Projenin bütüncül olarak değerlendirilmesi için araziye ulaşım yolu bulunmadığından ulaşım yolu yapılması, mevcut yolların iyileştirilmesi, kaplaması, alana enerji hattının getirilmesi, kıyı ile ilgili yapılacak düzenlemeler ve birçok gider göz ardı edilerek proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmıştır. Proje inceleme bedeli, planlanan projenin yatırım maliyetine bağlı olduğundan yapılması planlanan proje bedeli düşük gösterilmeye çalışılmış olması ile kamu zararına yol açacaktır.

4- Proje fayda maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Kabullere göre %70 dolulukla yani 325*0,7=227,5 yaklaşık 227 odanın 12 ay boyunca (yılda 227odax365gün= 82.855 geceleme/oda) dolu olacağı ve yıllık 71.930.000 TL gelir olacağı hesaplanmıştır. Bu hesaplama sonucuna göre odaların günlüğünün 868,14 TL olması gerekir. Bodrum da turizm açısından bu fiyatlara konaklamanın mümkün olmaması, bu ÇED kararının ve hazırlanan raporun da hayal seviyesinde gerçekçi olmadığını göstermektedir.




Ormanlarımız, Mavi Yolculuğumuz, tarım alanlarımız, doğal ve arkeolojik değerlerimizin tarumar edilmesine dur diyebilmek adına tüm sürecin ısrarlı takipçisi olacağımızı belirtiyor, her türden benzeri yasa tanımaz ve toplumsal meşruiyetten uzak kararlarla coğrafyamız kamusal alanlarının belli çevrelerin rant alanlarına dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz."

Motosiklet tutkunları Bodrum’da buluşuyor!

Motosiklet tutkunlarını bir araya getirecek olan Uluslararası Bodrum MotoFest 4-6 Ekim tarihleri arasında Gümbet Dolgu Alanı’nda ziyaretçilerini ağırlayacak. Aksiyon ve eğlencenin zirve yapacağı festivalde, motosiklet gösterilerinin yanı sıra yapılacak konserlerle eğlence ikiye katlanacak.


Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle Bodrum'da düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum MotoFest, motosiklet tutkunlarını unutulmaz bir deneyime davet ediyor. 4-6 Ekim tarihleri arasında Gümbet Dolgu Alanı'nda gerçekleştirilecek olan festival, motor sporları ve motosiklet kültürüne ilgi duyan herkese kapsamlı bir etkinlik sunacak. Birçok markanın yeni ürünlerini meraklılarıyla ilk kez buluşturacağı festivalde motosiklet severler, eğlencenin ve motor sporları hakkında birçok bilgiye sahip olabilecekleri 3 gün yaşayacak.

RENKLİ KONSERLER VE GÖSTERİLER NEFES KESECEK  

Halka açık olarak gerçekleştirilecek festivalde, adrenalin dolu motosiklet gösterileri, sahne şovları ve Dj performansları yer alacak. Nefes kesen gösterilere imza atan Birkan Polat’ın gösterisi, motosiklet tutkunlarına eşsiz görsel şölen oluşturacak. Festivalinin açılışında Necati ve Saykolar sahne alırken, 2’inci günde Retröbüs ve 3’üncü günde Kasamam grubu müzik severlere eğlenceli ve unutulmaz dakikalar yaşatacak.

SOKAK HAYVANLARINA MAMA DESTEĞİ  

Festivalin en önemli özelliği de etkinlik süresince düzenlenecek olan çekilişlerden elde edilecek gelirin tamamı sokak hayvanlarına mama desteği olarak aktarılacak. Bu bağış kampanyası ile hem motosiklet tutkunları hem de hayvan severler, toplumsal duyarlılığı artıracak bir amaca katkıda bulunma fırsatı yakalayacak.

SÜRÜCÜLERE GÜVENLİ SÜRÜŞ SEMİNERİ

Bodrum MotoFest’de profesyonel eğitmenler tarafından verilecek seminerler doğrultusunda katılımcılara daha güvenli sürüş teknikleri ve trafik kuralları hakkında bilgi verilecek. Bu seminerler, motosiklet kullanıcılarının yol güvenliğini artırmak ve sürüş becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenmiş olup, katılımcılara tamamen ücretsiz olarak sunulacak.





CHP BODRUM İLÇE BAŞKANLIĞINDAN EĞİTİM, ÖĞRETİM AÇIKLAMASI

Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Başkanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle eş zamanlı olarak yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

                                                                                                                                        
 

CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi,

“Bugün okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir.
    
22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir.

Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Öğretmenlerimiz bir yandan AKP iktidarının eğitimde yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan bir saldırıyla karşı karşıyadır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır.

Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır.

Üstelik bu yıl okullarımız yeni öğretmen ataması yapılmadan açılmıştır; okullarımızda öğretmen ihtiyacı devam etmektedir. Bakan Yusuf Tekin, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada "İhtiyacımız açısından şu anda yüzde 95'e yakın öğretmen normumuz dolu" dedi. Bakanın ifadesine ve MEB istatistiklerine göre 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin norm açığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik adı verilen emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacaktır. Oysa AKP iktidarının seçim dönemlerinde vaatler verdiği KPSS mağdurları, engelli öğretmenler, memur öğretmenler, norm kadro sözü verilen PDR’ciler, çifte mağduriyet yaşayan depremzede öğretmenler, ek atama sözü verilen öğretmenler kendilerine verilen sözlerin tutulmasını bekliyor. AKP iktidarı bol keseden vaatler veriyor, ancak sözünü tutma noktasında hiçbir faaliyet göstermiyor.

Öğretmen ataması gibi, okullar açılmasına rağmen okullarımıza temizlik ve güvenlik görevlisi ataması da yapılmamıştır. Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır.

Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. Devlet okullarında 613.785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okullarımızın temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir.

MEB tarafından sadece liselere bütçe gönderilmekte, ilk ve ortaokulların ise sadece elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmaktadır. Bin öğrencisi olan okulların en az 5-6 temizlik görevlisi ihtiyacı olduğu ve sadece temizlik personeli için aylık yaklaşık 150 bin lira ödeme yapması gerektiği düşünüldüğünde merkezi bütçeden aktarılan kaynak ile değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması, okulların yeterli personel istihdam edebilmesi ve temizlenebilmesi dahi mümkün değildir. Okul yöneticileri bütçe olmadığı için velilerden bağış talep etmektedir. Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı “okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır.

Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TL’dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (%1,45) kullanılmış olacaktır.

MEB bütçesi yıllar içinde giderek erimiş, yalnızca personel bütçesine dönmüştür. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı giderek azalmıştır. 2016 yılında MEB’in payı %13,38 iken 2024 yılında bu oran %9,84’e gerilemiştir. Aynı şekilde 2016 yılında MEB bütçesinin GSYH’ye oranı %2,93’iken 2023 yılında bu oran %2,65’e gerilemiştir. MEB bütçesinin %81’i personel giderleri için harcanmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2024 yılı itibariyle bu oran %9,15’e gerilemiştir.

Öte yandan öğretmenler açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Tüm eğitimciler yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmaktadır. 2002 yılında yeni göreve başlayan öğretmen 540 lira olan maaşı ile 17 çeyrek altın alabilirken, 2024 yılında göreve başlayan öğretmen 41 bin lira olan maşı ile 9 çeyrek altın alabilmektedir. Ayrıca 2002 yılında öğretmenler maaşlarının yüzde 32,4’ü kadar (175 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği alırken, 2024 yılında maaşlarının yüzde 9,9’u kadar (4.085 lira) eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği almaktadırlar. Öğretmenler bu ödenekle hangi ihtiyaçlarını karşılayabilir? Öğretmenin ihtiyaçlarını karşılamayan bir iktidar nitelikli eğitime nasıl erişebilir? Üstelik eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenmektedir. Oysa bu ödenek tüm eğitim çalışanlarına verilmelidir.

22 yıllık AKP iktidarı çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmamıştır. Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırılmıştır. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması, özellikle dezavantajlı çocukların okula devamlılığını artırması, çocukların sağlığını güçlendirmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü azaltması gibi bu kadar çok faydası varken, her kademede çocuklarımıza en az bir öğün yemek verilmesinin önemi ortadayken, Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti.

Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur. Çocuklarımız sularını evden getirmekte, bittiği takdirde ise kantinden parayla su almak durumunda kalmaktadır. Parası olmayan çocuklarımız ise ya susuz kalmakta ya da musluktan akan suları içmek durumunda kalmaktadır.

Devlet okullarında örgün eğitim kapsamında 15.887.296 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 1 milyon 165 bini taşımalı eğitim kapsamında, 284.034’ü ise yatılı ve pansiyonlu okullarda öğle yemeğine erişebilmektedir. Geriye kalan 14.438.262 öğrencimize ise okullarda öğle yemeği verilmemektedir. Yatılı ve pansiyonlu okullara öğrenci başına her öğün için yaklaşık 52 lira ödenek gönderilmektedir. Elbette bu tutar yeterli değildir. Ancak bu tutar üzerinden yaptığımız hesaplamaya göre 14.438.262 öğrencimizin öğle yemeği gideri yıllık 135 milyar 142 milyon yapmaktadır. Bu tutar da MEB bütçesinin yüzde 12,3’üne karşılık gelmektedir. Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir. Çocuklarımıza öğle yemeği vermediğimiz sürece uluslararası PISA, TIMSS gibi sınavlardaki başarımız her geçen yıl düşecektir. Bu önerimize bütçe yok diye karşı çıkanlar olacaktır. Ancak 2024 yılı için göç yönetimine 21 milyar, Cumhurbaşkanlığına 5,4 milyar, İletişim Başkanlığına 4,1 milyar bütçe aktarılmıştır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakarlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır.

Birleşik Kamu-İş’in yaptığı Okula Başlama Maliyetleri Araştırmasına göre; 2023 yılına kıyasla, 2024 yılında okula başlama maliyetleri okul öncesi düzeyde %98,9; ilkokul düzeyinde %84,25; ortaokul düzeyinde %91,91; lise düzeyinde ise %80,46 oranında artmıştır. Tüm kademelerde ortalama artış %88,8 olmuştur. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorundadır. Tüm çocuklara eşit ve ücretsiz sunulması gereken nitelikli eğitim için devlet değil aileler para harcar hale gelmiştir. Kamusal ve parasız eğitim bitirilmiştir.

AKP iktidarında nitelikli eğitim bir hak olmaktan çıkarılmış, satın alınabilir bir hizmet haline dönüşmüştür. Uygulanan sınav sistemleri, kamu okullarında yaşanan nitelik kaybı, okullarda yaşanan güvenlik ve hijyen eksikliği, kalabalık sınıf mevcutları, öğretmen eksikliği gibi sorunlar aileleri özel okullara mecbur hale getirmiştir. Çocuklarının nitelikli, bilimsel ve laik eğitim almasını isteyen veliler çareyi özel okullarda bulmuştur. Devlet okulları, toplumun en yoksul ve çaresiz kesimlerinin çocuklarının AKP’nin eğitim politikalarına dolaysız maruz kaldığı mekanlara dönüşmüştür. 4+4+4 süreci öncesi 4.664 olan özel öğretim kurumu sayısı 14 bin 281’e, 535.788 olan öğrenci sayısı ise 1.670.729’a yükselmiştir. Özel okul sayısındaki artış oranı %206 olarak gerçekleşmiştir. Öğrenci sayısı ise %211 oranında artmıştır.

Öte yandan, özel okul ücretlerine yapılan fahiş zamlarla ve kitap, yemek, servis, kıyafet, etüt gibi ekstra ücretlerle aileler özel okulların ücretlerini de karşılayamayacakları bir noktaya gelmiştir. Nitelikli eğitime erişim hakkı hem devlet okullarında hem özel okullarda toplumun küçük bir kesiminin erişebileceği bir ayrıcalığa dönüşmüştür. Bakan Yusuf Tekin 2 Eylül’de yaptığı açıklamada, fahiş özel okul ücretleri sorulduğunda özel okulların da haklarının korunması gerektiğini, çoğu okulda fahiş ücretlerin olmadığını, pandemide özel okulların zor duruma düştüğünü, ekstra ücretlerle ilgili denetlemelerin sadece Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili olmadığını söyleyerek özel okulları ve fiyat politikalarını savunmuştur.

Sayın Bakan aynı tutumunu özel okullarda çalışan öğretmenlerin haklarıyla ilgili de sürdürmektedir. Taban ücreti düzenleyen maddenin kaldırılması ile birlikte özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri patronların insafına terk edilmiştir. Özel sektör öğretmenleri asgari ücretle, belirli süreli sözleşmelerle, güvencesiz çalıştırılmaktadır. Bakan Tekin bu konuda sorulan bir soruya da “Taban ücretle ilgili yasal düzenlemeye gerek yok. Özel okul sahipleri bu konuda söz verdiler, sözlerini tutacaklardır” diye yanıt vermiştir. Bakan özel okullarla ilgili açıklamalarıyla bakanlığın tarafının özel okullarda çalışan eğitim emekçileri, veliler ve öğrenciler değil özel okul sahipleri olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

AKP iktidarında mesleki ve teknik eğitimin itibarı da giderek zedelenmiş, eğitimin niteliği düşürülmüş, bu okullar öğrenciler tarafından tercih edilmez hale gelmiştir. Mesleki ve teknik eğitim kurumları sosyoekonomik olarak dezavantajlı kesimlerden gelen, akademik başarısı düşük öğrencilerin kayıt yaptırıldığı okullar haline gelmiştir. “4 gün işe 1 gün okula” diye yoksul ailelerin çocuklarına tek alternatif haline getirilen MESEM’ler çocuklarımızın devlet eliyle ucuz ve güvencesiz işgücü olarak kullanıldığı, çocuklarımızın yaralandığı ve öldüğü bir projeye dönüşmüştür.

İSİG meclisi verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında MESEM programı kapsamında 9 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.

AKP iktidarında İmam-Hatip okullarının sayısı da plansız ve programsız bir şekilde artırılmış, eğitim sistemi içerisinde kapladığı alan genişletilmiştir. 2002 yılında 450 olan imam-hatip lisesi sayısı 1.714’e, 71 bin olan öğrenci sayısı ise 476.739’a yükselmiştir. Okul sayısı yüzde 280, öğrenci sayısı ise yüzde 570 oranında artmıştır. 4+4+4 eğitim modelinin uygulanmasıyla hiçbir okul türüne ait ortaokul kademesi yokken İmam Hatip Ortaokulları yeniden açılmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında 1.099 okul açılmış ve bu okullara 94.467 öğrencinin kaydı yapılmıştır. 2023 yılına geldiğimizde okul sayısı 3.432’ye öğrenci sayısı ise 695.499’a yükselmiştir. Okul sayısı 2012-13 eğitim öğretim yılından bu yana yüzde 212, öğrenci sayısı ise yüzde 632 oranında artmıştır. İmamhatip okullarının yanı sıra Bakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında değerler eğitimi, kuran eğitimi, personel eğitimi gibi çok sayıda protokol imzalanmıştır. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi İş Birliği Protokolü” kısa adıyla ÇEDES protokolüyle din görevlileri okullarda manevi danışman olarak görevlendirilmiş, çocuklara yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan etkinlikler yaptırılmıştır. AKP iktidarlarında, Diyanet İşleri Başkanlığı, en az Milli Eğitim Bakanlığı kadar eğitimin içinde var olan bir eğitim kurumu haline gelmiştir.

4+4+4 düzenlemesi sonrası, örgün eğitimden açık öğretime geçişler kolaylaştırılmış, hatta Bakanlık tarafından teşvik edilmiştir. Örgün eğitim yaş çağında olan çocuklarımız, okuldan koparılarak, evlerine hapsedilmiştir. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını eleştiren, özellikle kız çocuklarını okula göndermek istemeyen muhafazakar velilerce 4+4+4 uygulaması örgün eğitimden kaçış olarak fırsat bilinmiştir. İktidar da karma eğitim karşıtı uygulamalarıyla ve düzenlemeleriyle bu duruma çanak tutmuş, çocukların okula devamını sağlamak yerine örgün eğitimin dışında bırakılmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmıştır. 2012 yılında genel ortaöğretimde 680 bin olan öğrenci sayısı, 2023 yılında 1 milyon 839 bine yükselmiştir. Açık ortaokullardaki öğrenci sayısı ise 337.174’tür. Açık öğretimde okuyan toplam öğrenci sayısı 2012 yılında 1 milyon 548 bin iken 2023 yılında 2 milyon 55 bine yükselmiştir.

Köy okullarının kapatılması, okullar arasındaki nitelik farkının artması gibi sebeplerden dolayı milyonlarca öğrencimiz okula ulaşmak için her gün saatlerini yollarda geçirmek zorunda kalmıştır. 2014-15 eğitim öğretim yılında 15.397 okul taşınırken 2022-2023 eğitim öğretim yılında 18.291 okul taşınır olmuştur. Her gün 1,2 milyon öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamındaki okullara gitmek zorunda bırakılmıştır. Son yapılan düzenlemeyle birlikte 30 km üzerindeki mesafelerde taşımalı eğitim sonlandırılmış, öğrenciler yatılı okullara yönlendirilmiştir. Köy okullarını açmak, öğrencilerin yaşadığı yerde okula gitmesini sağlamak yerine, taşınan öğrenci sayısını düşürmek için böyle bir düzenlemeye başvurulmuştur. MEB verilerine baktığımızda, 2002 eğitim öğretim yılında köylerde 32.401 okul, 3.275.579 öğrenci bulunmaktaydı. 22 yılın ardından 2023 yılında köylerdeki okul sayısı 13.969’a öğrenci sayısı ise 623.902’ye gerilemiştir. AKP iktidarları boyunca 18.432 köy okulu kapatılmıştır.

Deprem bölgesinde yıkılan okulların yerine yenileri hala yapılamamıştır. Çok sayıda okulda birleştirilmiş okul uygulamasına devam edilmektedir. Deprem bölgesinin dışındaki illerde de çeşitli nedenlerle okul binası kullanılamaz hale gelen ve bu nedenle başka okullarla aynı binada, eksik ders saatleriyle eğitimi sürdürmeye çalışan çok sayıda okul bulunmaktadır. AKP iktidarı okulların fiziki koşullarını iyileştirmek bir yana, yeterli sayıda okul yapmayı bile başaramamıştır.

22 yıllık AKP dönemi iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş halinde geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil AKP’nin çalışanı haline getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle dini tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir. Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitim her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliği her geçen yıl biraz daha düşmüştür. PISA 2022’de, Türkiye tüm branşlarda OECD ülkelerinin ortalamasının altında bir performans sergilemiştir.

Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz.”