"Fesleğen Koruma Planı" Koruma Değil Rant Planı, TMMOB Dava Açtı

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Bodrum Temsilciliği, Fesleğen Koruma Planı için dava açtı. Çevreciler Mumcular'da eylem yaptı.

Bodrum ve Milas‘ın bazı mahallelerini kapsayan Milas-Bodrum "Fesleğen Koruma ve Gelişme Bölgesi Planlama Çalışması"na karşı Bodrum’da basın açıklaması yapıldı. TMMOB üyeleri ve çevrecilerin katılımı ile yapılan basın açıklamasında plana karşı dava açıldığı da duyuruldu.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Bodrum temsilciliği, Mumcular barajında bir araya gelerek Milas Bodrum’un Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırlarını kapsamında Çamseki mevkii özel proje alanı amaçlı çevre düzeni planı hüküm değişikliği nazım imar planı ölçekli uygulama imar planı çalışmasına tepki gösterdi.

Planın Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün 2.05.2024 tarih 40782986 sayılı ile onaylandı. 16.04.2024 tarihinde askıya çıkarıldığı ifade eden TMMOB üyeleri planla ilgili çekinceleri dile getirdi. Basın açıklamasına mahalle muhtarları ve bazı CHP’li meclis üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan TMMOB Bodrum Koordinasyon Kurulu Genel Sekreter Mustafa Erdoğan şunları söyledi. 

"Fesleğen Kültür ve Turizm koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içerisinde Çamseki mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planı onaylanmıştır. Planlama alanı Bodrum Milas ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. Bodrum ilçesine bağlı Mumcular ve Bahçeyaka mahalleleri Milas ilçesine bağlı Kısırlar Buzyaka ve Beyce Mahalli’nin kapsamaktadır. Aynı alanda 2014 yılında onaylanmış olan imar planına Muğla barosu tarafından dava açılmış ve plan iptal edilmiştir.

Basın açıklamasında planın ranta hizmet eden kriterleri ifade edildi, buna göre

1- Planlama alanları tarım alanları dereler vadiler doğa manzara terasları alanın turizm potansiyelini oluşturduğu 

2- Planlama alanı Milas Bodrum havalimanı Bodrum merkezinde daha yakın olduğu ana karayolu ile planlama arasında standart yüksek asfalt yol bulunduğu 

3- Planlama alanını kırsal yerleşmeye yakın olması sebebiyle teknik altyapı olanaklarının bulunduğu Mumcular barajına çok yakın 2 km de olduğu 

4- Planlama alanının yüzde altmışlık kısmının olduğunu ve bu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsis edildiği gibi gerekçeler olduğu anlaşılmaktadır bu gerekçenin tamamı bölgenin yol su altyapı doğal güzellikleri gibi mevcut imkanlarının kullanılarak rant elde etme amacını göstergesidir

Açıklama şöyle devam etti ;

Bölgede mevcut kırsal teknik altyapının nitelikli turizm yatırımları için ne derece yeterli ve bağlayıcı olarak kabul edildiği anlaşılmaktadır Bodrum ilçesinin nüfusunun arttığı, su kaynaklarının yeterli olmadığı özellikle yaz aylarında trafik sorunu yaşandığı, elektrik kesintilerinin olduğu, evsel atıkların bile vahşi çöp toplama alanlarının depolandığı bilinmektedir. Planda belirtilmiş olan tercihli kullanım alanlarında konut yapılması halinde 3354 kişi, turizm yapılması halinde 3000 yatak kapasiteli öngörülmüştür iki durumda bölgeye ilave nüfus ve ilave yük gelecektir.

Mumcular Barajı’nı destekleyen yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının bir kısmı bu alanda bulunmaktadır plan açıklama raporu incelendiğinde planlama alanında yer alan mevcut kuyuların nüfusun su ihtiyacı için kullanılacağı anlaşılmaktadır. Mumcular Barajı‘nın korunması için bu bölgenin yeni yapılaşmaları açılmaması gerekmektedir. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi susuzluktan veryansın ederken bölge yeni nüfus gelecek ve bu benzeri projelere kayıtsız kalınması hatta kimi zaman uygun görür verilmesi birliğimizce kabul edilemez bulunmaktadır.

Plan açıklama raporunda alternatif turizmin teşvik edilmesi bölgedeki kırsal yaşamın geliştirilmesi bölgede yetişen tarım ürünlerinin sergileyip satılacağı alandan oluşturulması gibi hedefler gösterilmiştir. Ama plan hükümlerinin konut ticaret ve turizm faaliyetlerinin yer alacağı karma kullanım alanlarının %90 kullanımına izin verilmektedir. Planın tamamen yeni konut alanları yaratmak amacıyla yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu plan ile tarıma ve hayvancılığa dayalı mevcut yerel ekonomi tamamen yok olacaktır.

Planlama alanının bir kısmı haziran ayında Milas ilçesi Beyciler Mahallesi’nde yaşanan yangın alanını kapsamaktadır çıkan yangında 48 hektar ormanlık alan ve 5 hektar ziraat alanı zarar görmüştür kamu yararı gözetmeyen tamamen rant amaçlı yapılmış olan bu plana TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu olarak dava açmış bulunuyoruz. 

Hayatlarında hiçbir zaman zeytin dikmemiş doğaya rastladığı bir canlının başını okşamamış avucuna su alıp bir serçenin susuzluğu gidermemiş tarlada güneş altında tütüne giden bir köylüye içinden gelerek merhaba dememiş Diktiği bir fidanın büyümesini her sabah gün doğumunda izlememiş ve çevre katliamların doğa denince akıllarına eko turizm adı altında süslü beton bloklar toprak düşmanı golf sahaları gelmektedir deniz denince akıllarına onlarca met Edip teknenin bağlamak için kıyıları doldurdukları marinalar gelmektedir TMMOB olarak geçmişte olduğu gibi yine durun diyoruz unutulmasın Akbelen'de olduğu gibi Fesleğen'de de sadece doğayı değil önce umudu yeşerteceğiz 

TMMOB her zamanki gibi bilgiden ve bilimden gücünü alarak doğa katliamına dur doğama suyuma Fesleğenime dokunma diyor

Hiç yorum yok

Yorum Gönder