Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi Muğla'da

Proje Evi Kooperatifi zeytin üreticilerini sürdürülebilir tarımsal üretim uygulamaları konusunda desteklemek üzere, “ANATOLiVAR” projesine başladı.

Proje Evi Kooperatifi, "ANATOLiVAR - Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Muğla ilinde.
 

Tarımsal üretimde iklim değişikliğinin etkisinin iyice hissedildiği ve sağlıklı gıdaya erişimin giderek zorlaştığı günümüzde Proje Evi Kooperatifi zeytin üreticilerini sürdürülebilir tarımsal üretim uygulamaları konusunda desteklemek üzere, “ANATOLiVAR” projesine başladı. Proje ekibi saha çalışmalarının ilk kısmında zeytinlik alan ziyaretleri ve çeşitli görüşmeler yapmak üzere Muğla’da.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food işbirliği içinde zeytin üretim havzalarını oluşturan Marmara, Kuzey Ege, Orta Ege, Güney Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülüyor. Projede Dünya’nın en önemli zeytin üreticilerinden biri olan Türkiye’de zeytincilik sektöründe sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine ilişkin sürdürülebilir politikaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Proje çalışmaları kapsamında çeşitli analizler ve saha çalışmaları gerçekleştirilecek, zeytin çeşitleri ve zeytin üreticilerini kapsayan güvenilir bir veritabanı ve bir rehber kitap hazırlanacak. Ayrıca ilgili üretici ve tüketici sivil toplum kuruluşlarının (STK), işletmelerin ve bireylerin farkındalık ve bilgisinin artmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek; küçük ve orta ölçekli üreticilere yönelik, sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, pazara erişim ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için eğitimler, atölye çalışmaları, webinarlar, deneyim paylaşımları, teknik destek ve üreticiler, STKlar ve devlet kurumları arasında işbirliklerinin güçlendirilmesine yönelik ağ oluşturma çalışmaları yapılacak.

Muğla ilinde başta Milas, Bodrum, Fethiye, Yatağan, Menteşe, Seydikemer, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Dalaman, Ortaca, Ula, Kavaklıdere olmak üzere önemli boyutta zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılıyor. Dilmit, Memecik, Tavşan Yüreği, Ak Zeytin bölgenin yerel zeytin çeşitleri arasında yer alıyor. Memecik çeşidi zeytinden elde edilen Milas yağlı zeytini ve Milas zeytinyağı Avrupa Birliği’nden tescilli coğrafi işarete sahiptir. Ayrıca Milas Çekişke Zeytini Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret tescili almıştır.

Zeytin üretiminde Türkiye çapında ilk sıralarda yer alan ilde özellikle iklim değişikliğinin artan etkilerine uyumlu ve dirençli sürdürülebilir zeytinciliğin yaygınlaşması için daha fazla çalışma ve etkinlik yapılması önem taşıyor. Bu amaçla projenin ilk adımı olarak, geleneksel zeytinciliği, bölgeye özgü yerel zeytin çeşitliliğini ve doğayı korurken aynı zamanda kaliteli zeytin üretiminin de artırılmasının mümkün olduğu Muğla’da bu hafta öncelikle Bodrum ve Milas ilçelerinde zeytinlik alan ziyaretleri, üreticiler ile görüşmeler yapılıyor, görüş alışverişleri gerçekleştiriliyor, proje ve etkinlikleri hakkında bilgi aktarılıyor. Bu ziyaretlerde son yıllarda iklim krizine bağlı kuraklık ve hastalıklar gibi artan sorunlar olduğu halde, 2024 yılının pek çok üretici açısından bereketli bir hasat sezonu getireceği gözlenmiştir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder