Halk Yaşam Alanına Sahip Çıktı "Kumbahçe'de Marina İstemiyoruz"

“Kumbahçede Marina İstemiyoruz” diyen vatandaşlar yapılmak istenen ÇED toplantısında “Kumbahçede Marina Cinayettir” pankartları açtılar.

0
Bodrum Kumbahçe Mahallesi'nde mevcut gemi yanaşma limanının büyütülmesi ve marina yapılmak istenmesi için düzenlenen ÇED projesi toplantısı, halkın sert protestoları ile son buldu. Bodrum’da oda ve dernekler yanı sıra mahalle sakinleri “Kumbahçede Marina İstemiyoruz” diyerek yapılmak istenen ÇED toplantısında “Kumbahçede Marina Cinayettir” pankartları açıldı.

Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş. tarafından Kumbahçe Mahallesi’ndeki mevcut gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülerek Giritli Teyze ve Kumbahçe halk plajlarının içine alınarak yapılmak istenen projeye mahalle sakinleri karşı olduklarını dile getirerek tepki gösterdi.


Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi, Mantar burnu mevkiinde işletilmekte olan Bodrum Yolcu Limanı'nın büyütülmesi ve marina ile beach düzenlenmesi amaçlanıyor. “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi” çerçevesinde Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısı yapıldı.

Toplantıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri, ÇED projesini hazırlayan firma görevlileri ile vatandaşlar katıldı. Toplantının başında ÇED projesini hazırlayan firmanın temsilcisi Saygın Kemal Derebay, bir sunum yaptı. Derebay, projenin tasarım, çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere bütün etkilerini araştırmaya çalıştıklarını ve bölgedeki plajların hiçbir şekilde etkilenmemesine gayret ettiklerini söyledi.

Derebay konuşma yaptığı sırada, salondaki katılımcılar tepki gösterdi. "Kumbahçe'de Marina İstemiyoruz", "Kumbahçe'ye Marina Cinayettir", "Kumbahçe'de Yağmacı İstemiyoruz", yazılı dövizler tutan vatandaşlar, projede kamu yararına hiçbir şey olmadığını, denizin kirleneceğini, halkın Kumbahçe ve Giritli Teyze sahilinde denize giremeyeceğini, bahse konu projenin gemi yanaşma değil bir marina projesi olduğunu dile getirdiler. Toplantı sonunda vatandaşlar, toplantının tamamlanamadığına dair tutanak tutup altına imza attılar.

Toplantının devamı sert tartışmalar ve protestolarla sürdü. Söz alan mahalle sakinleri, projeye neden karşı olduklarını kürsüye çıkarak anlattılar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de dile getirenleri not aldı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Şehir Plancısı Vildan Tekin, şunları dile getirdi;

“Bu alanda ön izin sözleşmesi yapılmadan ki ÇED dosyasında da yazılmış durumda, izinler alınacaktır diye. Herhangi bir izin sözleşmesi olmadan bu çalışmaların yapılması hukuka aykırıdır. Hiçbir şekilde bu izin alınmadan, jeolojik etütler, hidrografik raporlar, modelleme raporları yapılmadan hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca hiçbir kurum görüşü alınamamış. Milli Emlak Müdürlüğü’nün zaten ön izni yok. Bu proje, kime göre, neye göre, kimin izniyle buralara geldi, bunun sorgulanması lazım. Biz bunları toplantıda dile getirdik. Burada marinanın olmasını istemiyoruz.” dedi.

Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise toplantıyla ilgili şunları dile getirdi;

“ÇED’in Ek 1 ve Ek 2 değerleri vardır. Burada Ek 2’den müracaat edilmiş. Halbuki bakanlığa tabi yat limanı ve marina projesi olduğu için müracaat Ek 1’den olması lazımdı. Bakanlığın ilk başta bunu usulden reddederek bunu bildirmesi gerekirdi. ÇED raporunu inceledik. Dosyanın içeriğinde halkı doğru bilgilendirecek şekilde verilerin olmadığını gördük. Doğru bilimsel verilerek ulaşılmamıştır.”

ÇED dosyasında halkın yararına hiçbir konudan bahsedilmediğini dile getiren Mimar Gamze Türk de, “Bu projenin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bilimsel araştırmalardan yoksun bir projedir.” diye konuştu.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder