Son Güncelleme Şubat 20th, 2019 2:40 PM
Eki 05, 2016 AYTÜL DERİCİ BARDAK Güncel, Manşet, Yaşam 0
Bodrum 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nden Gezi Direnişi Davasında yargılanan çevreci-aktivistleri sevindiren karar çıktı. 1 Nisan 2015’te Bodrum 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava bu gün karara bağlandı. 7 kişi beraat kararı çıkarken 2 kişiye HAGB kararı çıktı. Karar salonda bulunan Gezi Direnişçileri sanıkları ve izleyici bölümünü dolduran dayanışmacılar tarafından sevinçle karşılandı. 2013-Haziran direnişi olarak da bilinen “Gezi Sürecinde” bilindiği gibi pek çok insan yaşamını yitirirken; çok sayıda eylemciye dava da açılmıştı. Bodrum mahkemelerinde de Gezi Direnişi bağlantılı 10 civarında dava görüldü.
Bodrum Belediye Meydanı’nda yapılan anmaya polis müdahalesi olmuştu. Eylemcilerden 10’u hakkında “Polise mukavemet”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasını ihlal” gibi gerekçelerle dava açılmıştı. Sanıklardan Deniz Doruk Aslan, Murad Tartar, Tunay Bektar, Begüm Alemdar, Elif Aytaç, Mustafa Bintepe, Özgür Lokman hakkında beraat kararı verildi. Yine sanıklardan Evrim Alpagun ve Pelin Canat hakkında ise 1’er yıl, 3’er ay mahkumiyet kararı verildi. Ancak hükümlü sanıklar hakkında HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılmasına) hükmedildi.
“ÖLDÜRÜLEN BİZDEN, YARGILANAN GENE BİZ.”
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu, Gezi sanıklarına aktif destek vererek; “Karar duruşmasında” izleyici koltuklarını doldurdu. Sanıklardan Murat Tartar platformun yanlarında olmasının, dayanışma göstermesinin kendilerini onurlandırdığını ve güçlü hissettirdiğini ifade etti. Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu sözcüsü Mir Bahattin Demir ise yaptığı açıklamada; “Bu dayanışma bizim için sadece bir onur değil, aynı zamanda bir görevdi. Hem öldürülenler bizden, bizim evlatlarımız. Hem de yargılanan bizleriz. Bu yaman ve dramatik çelişkiyi yaratanlar eserleriyle gurur duysunlar. Onlar zaten ülkenin bugün gelmiş olduğu durumun ve insanımızın derin mutsuzluğunun, çaresizliğinin esaslı sorumlusudur. Platform var olduğu sürece Bodrum Yarımadası’nda doğa, insan, çevre, deniz, orman ve adalet duygusu asla öksüz kalmayacaktır” görüşlerine yer verdi. Son olarak birlikte “Dostluk yemeği” gerçekleştiren dayanışmacılar ve Gezi sanıkları irtibatlarını sürdüreceklerini, bir arada olma dileklerini dile getirdiler.
Bu süreçte 1 Haziran 2013 tarihinde polis memuru Ahmet Şahbaz’ın 4.8 metreden açtığı ateşle kafasından vurulan Sarısülük, 14 gün süren yaşam mücadelesine yenik düşmüştü. Polis memuru Şahbaz da görülen mahkemesinde 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ethem Sarısülük’ün ölümünün 40. Gününde ülke çapında anmalar yapılmıştı.
Oca 24, 2019 2
Haz 16, 2015 1
Şub 05, 2015 1
Ağu 17, 2015 1
Şub 20, 2019 0
Şub 20, 2019 0
Şub 20, 2019 0