Son Güncelleme Şubat 22nd, 2019 9:57 AM
Oca 15, 2018 AYTÜL DERİCİ BARDAK Güncel, Kültür-Sanat 0
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından önceki akşam gerçekleştirilen söyleşinin konuğu, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen ‘Dertli Divani’ mahlaslı ozan Veli Aykut oldu.
Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Alevi inancına sahip vatandaşların yanı sıra Yarımada’da yaşayan Dertli Divani hayranı birçok Bodrumlu katıldı.
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği başkanı Cem Yalçın, dernek olarak Alevi yol ve erkanı temalı bir etkinlik dizisi başlattıklarını belirtti. Yalçın “Amacımız hep beraber muhabbet etmek, birbirimizle tanış olmak ve aynı zamanda yolumuzun kaidelerini, güzelliklerini de beraberce paylaşmak ve öğrenmek. Bu anlamda Kasım ayında Mehmet Turani dedemizle, sonrasında da Hamza Takmaz dede ile bir etkinlik gerçekleştirmiştik. Bugün de Dertli Divani ile muhabbet edeceğiz. Bundan sonra da yolumuzun kaidelerini yeni nesillere aktaracak aydınlarımızı etkinliklerimize davet edeceğiz” dedi.
Alevilikteki âşıklık ve zakirlik alanında yaptığı hizmetlerinden dolayı 2010 yılında Birleşmiş Milletlerin kültür kuruluşu olan UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak seçilen ve ilk solo albümü Divane Gönül’ü 1989 yılından çıkardıktan sonra 2014 yılındaki son solo albümü Hakisar’a kadar toplamda 6 solo albüme imza atan Dertli Divani, gece boyunca sıradan bir konser vermeyeceğini belirtti. Ozan Divani “İcra ettiğimiz deyişlerin ne anlama geldiğini, onların batıni anlamlarını da açıklamaya çalışacağım. Hacı Bektaşların, Pir Sultan Abdal’ın gönül eri olup veya halk adamı olan bütün bilgelerin, düşünürlerin özdeyişlerin anlatıp onların iç anlamı dediğimiz bâtınî anlamlarını muhabbet konusu yaparak ruhumuzun da bütünleşmesini sağlamaya çalışacağım. Yunus’un dediği gibi ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım.’ Muhabbet etmeden de tanışamıyoruz. Karşılıklı yapılan muhabbetle, bilgi ve birikimlerimizi birbirimize aktarıp beslenmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde insanlar kendilerini geliştirir. Muhabbet hepimizin okuludur. Mekteb-i İrfan dediğimiz şeydir. 7 ile 70 yaşındaki canın yetiştiği okuldur mekteb-i irfan” dedi.
60’ın üzerinde derlemesi, söz ve müziği kendisine ait 120’nin üzerinde eseri Dertli Divani’nin eserlerinden bazıları; Zülfü Livaneli, Arif Sağ, İlyas Salman, Belkıs Akkale, Sabahat Akkiraz, Güler Duman ve birçok sanatçı tarafından seslendirildi.
Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlik yaklaşık iki buçuk saat sürdü.
Oca 24, 2019 2
Haz 16, 2015 1
Şub 05, 2015 1
Ağu 17, 2015 1
Şub 22, 2019 0
Şub 22, 2019 0
Şub 22, 2019 0
Şub 22, 2019 0