Son Güncelleme Şubat 20th, 2019 6:00 PM
Eyl 01, 2016 AYTÜL DERİCİ BARDAK Güncel, Kültür-Sanat 0
Doğuş Grubu’nun kurucu destekçisi olduğu, sanatsal programlama ve planlamasını Pozitif’in üstlendiği 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali 8 güne yayılan programıyla 19 konser, 8 atölye, 6 film gösterimi ve 1 karma sergide 444 sanatçı ve 30 bine yakın katılımcıyı ağırladı.
Onur Ödülü İdil Biret’e
Festivalin açılış gününde müzik dünyasının en büyük piyano virtüözlerinden biri kabul edilen ve bu yıl 75. yaşını kutlayan İdil Biret’e Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde “Onur Ödülü” verildi. Günümüze dek sayısız ödül ve kayıtla, klasik müzik dünyasının takdirini kazanan usta sanatçı İdil Biret, açılış konserinde Ender Sakpınar yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Edvard Grieg’in piyano repertuvarına kattığı başyapıtı ‘La Minör Konçerto‘yu seslendirdi.
Ayrıca festivalin 2. gününde sanatçının etkileyici hayatını, kendisinin ve yakınlarının anlatılarıyla renklendiren İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi belgeselinin gösterimi ve ardından D-Marin Turgutreis Cinemarine Açık Hava Sineması’nda İdil Biret’le özel bir söyleşi gerçekleşti.
Fazıl Say’dan İki Konser
Fazıl Say genç yıldızlarla birlikte Bodrum Kale’de verdiği konserde, klasikleri arasında yer alan“Dört Şehir” Piyano ve Viyolonsel Sonatı’nı, uluslararası müzik festivallerinde dünyaca ünlü orkestralarla sahne alan Dorukhan Doruk ile seslendirdi. Geleceğin en parlak kemancılarından biri olarak gösterilen Berfin Aksu, Doruk ve Say’a ile birlikte, Say’ın “Space Jump” keman, viyolonsel ve piyano sonatını yorumladılar. Türkiye’nin yeni nesil genç piyano solistlerinden Iraz Yıldız ise seyircilere Say’ın eserlerinden seçkiler sundu. Konserin şan solistleri, Nâzım Hikmet Korosu’nun genç isimlerinden Seda Taşpınar, Gülcan Burcu Değirmenci ve Uğur Okay ise, Fazıl Say şarkılarına yeni yorumlarıyla ses verdiler.
Fazıl Say’ın festivaldeki ikinci konserinde, başyapıtlarından Nâzım Oratoryosu’nu; Nâzım Hikmet Korosu, anlatıcı solist Genco Erkal ve solistler Serenad Bağcan, Arda Aktar, çocuk solistler İdil Bursa, Gökçe Çatakoğlu, Çetin Özen eşliğinde D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de seslendirdi. Say, 2001 yılında bestelediği, beş farklı bölümden oluşan ve Türkiye’de çok sesli müziğin başyapıtları arasında yer alan Nâzım Oratoryosu’nu, İbrahim Yazıcı şefliğindeki Bilkent Senfoni Orkestrası ile sahneledi.
Dünyaca Ünlü Orkestralar
Genç müzisyenler Lucienne Renaudin-Vary (trompet) ve Daniel Kharitonov (piyano)Shostakovich’in Piyano ve Trompet Konçertosu’nu Vladimir Ashkenazy şefliğinde İngiltere’nin en eski oda orkestralarından Londra Oda Orkestrası eşliğinde seslendirdi.
1868 yılında kuruluşundan itibaren dünyanın en ünlü şef ve solistleriyle sayısız konser veren, dünya çapında birçok ödüle sahip Zürih Tonhalle Orkestrası (Tonhalle-Orchester Zurich) genç yaşında büyük başarılara imza atan kurumun müzik direktörü ve orkestra şefi Lionel Bringuieryönetiminde iki konserle müzikseverle buluştu.
Orkestra, 26 Ağustos akşamı gerçekleşen konserde, kayıtları ve performanslarıyla günümüzün en iyi viyolonselcilerinden biri olarak gösterilen Gautier Capuçon’a eşlik etti. Dünya çapında birçok ödüle sahip Zürih Tonhalle Orkestrası D-Marin Turgutreis Ana Sahne’deki ikinci konserinde, hem oda müziği hem de orkestra çalışmaları ile son yılların yükselen solistleri arasında gösterilen keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja’ya eşlik etti.
Farklı sesler
Çok sayıda “Altın Plak” sahibi, İspanyol besteci, müzisyen ve aktris Monica Molina, 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ne özel bir proje ile ilk kez dinleyici karşısına çıktı.Türkiye ve Türk izleyicilerle gönül bağını her fırsatta dile getiren İspanyol diva, yeni şarkılarınıSinema Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk kez festival kapsamında seslendirdi.
Carlos Saura’nın 2007 tarihli filmi Fados’ta söylediği “Flôr Di Nha Esperança” ile tüm dünyanın dikkatini çeken ve yükselen kariyerini Paulino Vieira, Bonga, Paula Flores gibi isimlerle birlikte yaptığı düetlerle perçinleyen Lura ise Bodrum Kalesi’nin büyüleyici atmosferinde buluştu.
Güne Başlarken
Gün Batımı
Festivalin ilk Gün Batımı Konseri’nde müziğin birleştirici gücünün evrensel bir barış elçisi olduğuna inanan üç genç müzisyen, Trio Pax: Fransız Rüzgarı konseriyle D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro’daydı. Genç yetenekler piyanist Ferhat Can Büyük, Türkiye’nin zengin müzik tınısını, viyolonsel repertuarının sevilen yapıtlarıyla birleştirerek sunan Çellistanbul, Emre Engin, Cansın Kara ve Oxana Shevchenko‘nun verdiği Klasikten Modern Çağa Yolculuk konserleri ile müzikseverler D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro’da gün batımını klasik müzikle karşıladı. Festivalindevam eden günlerinde Mozart, Poulenc ve Mendelssohn’un oda müziği yapıtlarıyla Mavi Quintet, “Güneşin Batışına Güzellemeler” için piyanonun eşlik ettiği soprano sesin çarpıcı güzelliğiyle Ayşe Şenoğul ve Mehmet Ariç ve Ezgi Anıl “Paquito” Trio D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro’daydı.
Çocuklarla
Festivalde Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı kapsamında ise çocuklar, 3 Kumbara Tiyatrosuile TÜRSAB Kültür Merkezi’nde hayal, hedef, para, birikim, tasarruf, istek, ihtiyaç gibi kavramları öğrendi.
Bodrum Sağlık Vakfı Ritim Atölyesi, şarkılara ritim tutma ve şarkı söyleme etkinliği ile EngelSİZ öğrencileri öğrendiklerini paylaşmaya davet etti.
Walt Disney’in, Mickey Mouse’u tanıtmak amacıyla 1940’da çektiği ve günümüzde animasyon tarihinin başyapıtı olarak görülen Fantasia, klasik müzik eşliğinde en sevilen Disney karakterlerinin yer aldığı sekiz büyüleyici hikâyeyi TÜRSAB Kültür Merkezi’nde çocuklara anlattı.
Yeni keşifler
TÜRSAB Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programıkapsamında katılımcılar finansal okuryazarlık bilinci hakkında farkındalıklarını artırdılar. d.ream Akademi tarafından düzenlenen “Müzikli Sofralar” yemek atölyeleri Gümüşlük Akademisi’nde lezzet meraklılarını ağırladı. İki akşam boyunca Büyüklere Masallar etkinliğinde Judith Libermanve Tahir Ayne bir kez daha ilham veren masallarını anlatmak üzere Kitchenette Turgutreis’in arka bahçesindeydi.
Festivalde bu sene ilk kez gerçekleştirilen “Sinemada Klasik Müzik” gösterimlerinde ise Coco Chanel’in Rus besteci Igor Stravinsky ile yaşadığı gizli ilişkiyi konu alan “Büyük Aşk (Coco Chanel & Igor Stravinsky)”, “Shine”, “Son Konser/A Late Quartet”, Beethoven’ın profesyonel ve özel hayatından kesitler sunan “Immortal Beloved / Ölümsüz Sevgi” filmleri seyircilerle buluştu.
“Marsiyas’ın Çağrısı”
Oca 24, 2019 2
Haz 16, 2015 1
Şub 05, 2015 1
Ağu 17, 2015 1
Şub 20, 2019 0
Şub 20, 2019 0
Şub 20, 2019 0